2024. április 20., szombat

Csak környezettudatosan

Papírgyűjtési akciót szervezett a bácsfeketehegyi művelődési egyesület – Itt az ideje a közösségi felelősségvállalásnak – állítja az egyesület elnöke

A Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület papírhulladék-gyűjtési akciót kezdett. A konténerek a Kultúrotthon udvarán vannak, és bárki csatlakozhat az akcióhoz azáltal, hogy papírhulladékot visz a gyűjtőhelyre. Az akció kapcsán Hajvert Lódi Andrea, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy nem ez az első ilyen jellegű tevékenységük.

– Papírgyűjtési akciót hirdettünk meg a Komunál Közvállalattal közösen. Egyesületünknek már voltak kisebb megmozdulásai a környezettudatossággal kapcsolatban. Például ősszel faültetést szerveztünk a színházudvarban, és a gyerekeknek sokszor szervezünk olyan kézműves-foglalkozásokat, amelyek az újrahasznosításra építenek. Azt látjuk, hogy a gyerekek nagyon szívesen vesznek részt ezekben a dolgokban, és az iskolában is nagyon sokat hallanak a környezettudatosságról. Csak az a baj, hogy nem sok lehetőségük van a tanultakat a gyakorlatban alkalmazni. Településünkön a szelektív hulladékgyűjtés még eléggé gyermekcipőben jár. A helyi közösség udvarában lehet leadni a műanyag és az üveghulladékot, de a településen szétszórtan nincsenek szelektív szemétgyűjtő konténerek. Igazából ez egy figyelemfelhívó akció részünkről, kíváncsiak voltunk, hogyan fogadják az emberek – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a helyi polgárok többségének tetszik az akció, de egyelőre még nem sokan vittek papírhulladékot a gyűjtőhelyre. Az akció május 15-éig fog tartani, és remélik, hogy addig sokan bekapcsolódnak. Az összegyűjtött hulladékot a közvállalat fogja elszállítani, és átadja egy hulladékfeldolgozónak. Az akció kapcsán Hajvert Lódi azt is elmondta, hogy a művelődési egyesület nem csak a hagyományosan értelmezett tevékenységeket kell, hogy elvégezze a közösségen belül.

Hajvert Lódi Andrea (Lakatos János felvétele)

Hajvert Lódi Andrea (Lakatos János felvétele)

– Nagyon sok olyan dolog is belekerült az új statútumba, amely közösségi kérdésekre vonatkozik. Itt az ideje a közösségi felelősségvállalásról beszélni, mert itt élünk, és mert mi is felelősek vagyunk, hogy annyi szemét van faluban, amennyi. A legegyszerűbb csak ülni és nézni, hogy mi a helyzet, de tehetek is annak érdekében, hogy ez változzon. Az egyesületnek abban van szerepe, hogy felhívja a közösség figyelmét, hogy közösen, összefogva nagyon sok mindenen változtatni tudunk – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy tervben vannak még különböző zöldítési akciók, és kis lépésekkel szeretnének elérni egy szemléletváltást.

A művelődési egyesületnek a papírhulladék-gyűjtési akciója mellett számos más aktuális tevékenysége is van. A szakcsoportok folyamatosan dolgoznak, és készülnek a tavaszi vetélkedőkre – mondta el Hajvert Lódi Andrea. Folyamatban van az egyesület hungarikumprogramja, helyi recepteket gyűjtenek, és folytatódik az Ízőrző hétvégék sorozat, amelynek keretében visszatanítják a hagyományos bácsfeketehegyi konyha receptjeit. Nemrég indult a Meggyesházi kézművesség elnevezésű egyéves program, amely a gyerekekre és a felnőttekre is odafigyel. A program célja a kézműveshagyományok átörökítése, és a Csoóri Sándor Alap támogatja.