2024. március 28., csütörtök

Család, közösség, vállalkozások

Támogatások a megmaradás érdekében

Csütörtökön Vajdaságba látogatott Soltész Miklós, Magyarország miniszterelnökségének egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós a Palicsi Vitorlázó Klub székházában megtartott sajtótájékoztatón egyebek mellett a magyar kormány által a vajdasági magyar családok, közösségek és vállalkozások megerősítése érdekében tett erőfeszítéseit ismertette, kiemelve többek között a templomfelújításokat, valamint a kárpát-medencei óvodaprogramon keresztül megvalósuló fejlesztéseket, köztük három új óvoda létesítését.

Ugyanakkor az államtitkár azt is bejelentette, hogy az idén, csakúgy mint tavaly, ismét vendégül látnak harminc fiatal szerbiai vitorlázót a Velencei-tavon megrendezésre kerülő edzőtáborba.

A sajótájékoztató elején a házigazdák nevében Kikity Andrea, a Szerbiai Vitorlázó Szövetség alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

– Körülbelül egy évvel ezelőtt hasonló összetételben találkoztunk ezen a helyszínen, és akkor Soltész Miklós meghívott bennünket egy magyarországi edzőtáborba. A meghívásnak örömmel tettünk eleget, és harminc fővel egy héten keresztül Agárdon egy nagyon tartalmas és hasznos edzőtáborban vehettünk részt. Emellett különböző, Magyarországról érkező támogatásoknak köszönhetően a klubunkat is tudtuk fejleszteni. Ezek a támogatások nagyon sokat jelentettek számunkra – fogalmazott Kikity Andrea.

Soltész Miklós felszólalásában egyebek mellett a szerb-magyar kapcsolatokról ejtett szót.

Kern Imre, Hajnal Jenő, Pásztor István, Kikity Andrea és Soltész Miklós (Fotó: Ótos András felvétele)

Kern Imre, Hajnal Jenő, Pásztor István, Kikity Andrea és Soltész Miklós (Fotó: Ótos András felvétele)

– Az elmúlt 10-12 év szoros és baráti kapcsolatot teremtett két nemzet között, a szerbek és a magyarok között, és látjuk, hogy ezzel az összefogással mennyi mindent el tudunk érni. Az eredmények eléréséhez nagy munkára volt szükség, mert dicsérő szavakkal nem tudjuk elérni a céljainkat. A két nemzet közötti jó kapcsolatk kialakításában nagy munkát fektettek bele Vajdaságban, Budapesten és Belgrádban egyaránt, de hozzáteszem, hogy azokon a magyarországi településeken is, ahol szerb nemzetiségűek élnek. A magyarországi szerbek támogatása körülbelül a hatszorosára növekedett, amiből templomaikat, kulturális épületeiket és iskoláikat újítottuk fel. Olyan templomokat, amelyek renoválására évek óta nem került sor, és olyan kulturális intézményeket, amiket pusztulásra voltak ítélve, és iskolákat, amelyek háttérbe voltak szorítva. Óriási változások történtek, és mindez a magyarországi szerb közösség megerősödését jelenti. Mindezt örömmel látjuk és érzékeljük, hisz ők is a nemzet részei, akikre támaszkodni tudunk – mondta az államtitkár.

Magyarország kormánya jvoltából az elmúlt években több fejlesztés is megvalósult Vajdaságban. Ezekről szólva az államtitkár három célt emelt ki.

– 2010 óta a nemzetpolitikánkon keresztül minden egyes alkalmat megragadtunk arra, hogy Felvidéktől egészen a Délvidékig a határon túli magyarság megmaradása és nemzetben való egyesítése érdekében. Vajdaságban a családok megerősítése, a közösségek, elsősorban az egyházi közösségek megerősítése, és a vállalkozások segítése volt a fő célunk, amivel a megmaradást, a helyben maradást szolgáljuk. Az elmúlt években 43 templom felújításához tudtunk hozzájárulni 560 millió forint értékben, és ebben nincs benne a szabadkai zsinagóga felújítása. A családok érdekében végzett munkánk eredménye a tóthfalui diákotthon és iskola megújítása, valamint a kárpát-medencei óvodaprogram vajdasági része, aminek keretén belül három új óvoda épült, és 44 felújítását és fejesztését tudtuk megvalósítani. Az óvodaprogram több, mint 1,4 milliárd forintból valósult meg. A fiatalok lehetőségeit egyebek mellett sportfejlesztésekkel is igyekeztünk javítani, és ennek részét képezi a vitorlázás fejlesztése is, éppen ezért szeretném bejelenteni, hogy az idén is, immár harmadik alkalommal hívunk meg harminc szerbiai fiatal vitorlázót egy magyarországi edzőtáborba – fogalmazott Soltész Miklós.

A sport támogatása a palicsi vitorlázás fejlődését is elősegíti (Fotó: Ótos András felvétele)

A sport támogatása a palicsi vitorlázás fejlődését is elősegíti (Fotó: Ótos András felvétele)

Az államtitkár emellett kitért az orosz-ukrán háború által kiváltott menekülthullámra is, amely nagy kihívások elé állítja Magyarországot is.

– Eddig több mint félmillió menekültet fogadtunk, több mint 270 ezer embernek adtunk segítséget a különböző segító pontokon, vagy Budapesten a karitatív szervezetekkel közösen, és hatalmas beruházásokat valósítunk meg annak érdekében, hogy mindazokat a menekülteket, akik ideiglenesen vagy hosszú távon Magyarországon maradnak, segítsük – mondta Soltész Miklós, aki az előttünk álló választásokról is szót ejtett.

– Április harmadika többszörösen is nagy nap lesz a magyar nemzet és Szerbia életében is, és a Vajdasági Magyar Szövetség listájának sikere biztosítja annak a politikának a folytatását, mely az elmúlt évtizedben sikeres volt Szerbiában, sikeres volt Vajdaságban és sikeres volt a magyar-szerb kapcsolatokban – mondta az államtitkár.

A találkozón jelen volt többek között Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi parlament elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint Kern Imre, Szabadka alpolgármestere.

A delegáció Palicsról Magyarkanizsára ment, ahol a a Batthyáneum Idősek Egyházi Otthonába látogatott el, majd meglátogatták a tóthfalui Munkás Szent József Plébániát.