2024. április 16., kedd
MUZSLYA

Szélvédő hűsítők

Ezer szibériai nyírfát és fehér kőrist ültettek el tegnap délután Muzslyán. A fákat a Vajdaság Erdői Közvállalat adta, az ültetést pedig önkéntesek végezték el. A legtöbb fát a Napsugaras tónál ültették el, a facsemeték egy részét pedig a falu központjában levő nádas helyén, az öt évvel ezelőtt létesült parkban ültették el. A faültetésben részt vett Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Jaksa Róbert környezetvédelmi államtitkár, Puskás János, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója és mások.

Az egykori homokos helyén létesült tónál ez volt a második jelentősebb fásítási akció. Erre azért mutatkozott szükség, mivel évente több alkalommal is szerveznek valamilyen eseményt a környéken.

– Egyrészt, a most elültetett fáknak szélvédő szerepe lesz, másrészt, pedig lényegesnek tartottuk fásítani azt a környéket, ahol minden évben az Aratóversenyt tartjuk, de a Muzslyai Nyári Napoknak is itt van a színhelye. Ezekre az eseményekre sok ember szokott kilátogatni és a nyári hőségben fontos a hűvös helyet biztosítani. A fásítással szeretnénk hozzájárulni a falusi turizmus fejlesztéséhez a muzslyai réten, akár csak a sporthorgászatot a Napsugaras tavon. Szeretnénk ezt a helyet egy látogatott kirándulóhellyé fejleszteni. Ebből a célból további terveink is vannak: szeretnénk asztalokat és padokat is elhelyezni a tó partjára – hallottuk Vidrács Krisztinától, a fásítási akció szervezőjétől.