2024. április 19., péntek

Ízelítő a leendő elsősöknek

Április 1-je és május 31-e között lehet jelentkezni az eUprava portálon – Magyarul is elérhető a szolgáltatás

Szinte nincs olyan általános iskola, amely nem szervez nyílt napot a leendő elsősök számára. Ez jó alkalom, hogy a gyerekek jobban megismerjék az intézményt, ahova nyolc évig járnak majd.

– Az iskolai nyílt napot minden évben megszervezzük, még iratkozás előtt. Az eddigi tapasztalataink azt mutatják, hogy mind a gyerekek, mind a szülők, sőt az intézmény tanulói, illetve tanárai is nagyon szeretik ezt az eseményt. Ez a nap mindannyiunk számára egy nagy élmény, ugyanis ilyenkor az ovisoknak lehetőségük van arra, hogy megismerkedjenek az iskolával, a tanító nénikkel és a kortársaikkal is. Igyekszünk a növendékek számára minél több alkalmat adni, illetve eseményeket szervezni, hogy egy kis ízelítőt kapjanak az iskolai életből. Pár héttel ezelőtt jelmezbált, télűző farsangi rendezvényt szerveztünk, ahova meghívtuk az ovisokat is. Április 2-án, szombaton pedig húsvéti vásárt tartunk 10-től fél 12-ig, az iskola tanulói áruba bocsáthatják a saját készítésű húsvéti dekorációikat, vagy süteményeiket. Ide úgyszintén várjuk az óvodásokat és szüleiket is – emelte ki Bognár Beáta, a szabadkai Majsai Úti Általános Iskola igazgatónője.

Miből áll a nyílt nap? Ahogy a Majsai úti iskolában megtapasztaltuk, a köszöntő után foglalkozást tartottak a gyerekeknek, amely ismerkedéssel, beszélgetéssel, különböző játékos feladatokkal volt összekötve. A negyedikes tanulók elmesélték, miért jó iskolába járni, és hogy a tanulás mellett játékra és szórakozásra is jut idő. A következő 45 percben pedig a felsős tanárok várták a jövendőbeli elsősöket az iskola dísztermében, ahol röviden, játékos módon vezették be őket a különböző tantárgyak rejtelmeibe. Végül az iskolai ebédlő és konyha is bemutatásra került.

A jövendő elsősök és szüleik a szabadkai Majsai úti iskolában (Fotó: Dér Dianna)

A jövendő elsősök és szüleik a szabadkai Majsai úti iskolában (Fotó: Dér Dianna)

Már elérhető – magyar nyelven is – az eUprava (euprava.gov.rs) portálon az a szolgáltatás, amelynek segítségével könnyebben elvégezhető az általános iskola első osztályába induló diákok beiratkozása. A regisztrációt követően időpontot lehet igényelni elektronikusan a beiratkozásra a szülők által választott intézménybe, valamint a gyermeknek az iskolában történő tesztelésére is. A beiratkozáshoz nincs szükség semmilyen dokumentumra sem, ugyanis az iskola hivatalból beszerzi elektronikus úton a születési anyakönyvi kivonatot, a lakcím bizonylatát, a kötelező iskola-előkészítő óvodai programban való részvétel igazolását és a gyermek orvosi vizsgálatáról szóló igazolást. Azonban ha a gyermek orvosi vizsgálatát magánrendelőben végezték el, akkor azt személyesen kell átadni. A kiválasztott időpontot a tesztelésre legkésőbb 24 órával korábban lehet lemondani, ellenkező esetben 14 napig nem foglalhatnak új időpontot. Ebben az esetben a szülőnek közvetlenül az iskolával kell kapcsolatba lépnie, és ott kell új időpontot igényelnie. Az iratkozás után már  csak egy szülői értekezletre kerül sor, ahol további lényeges információkat kapnak meg az iskolakezdéssel kapcsolatban. Az általános iskoláknak április 1-je és május 31-e között kell biztosítaniuk az időpontokat a beiratkozásra, és a tesztelésekre.