2024. április 19., péntek

Alacsonyabbak a fizetések

A Köztársasági Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint a januári fizetés két és fél százalékkal volt alacsonyabb a decemberihez képest. A városi átlag csökkenése 1570 dinár, valamivel több mint 13 euró volt. A statisztikai hivatal állításai szerint azonban a zombori polgárok fizetése 2022 elejétől tíz százalékkal nőtt az előző év januárjához viszonyítva.

A zombori átlag kisebb veszteséggel bírt az állami és tartományi szinthez képest, így a „helyi lemaradás” 9300 dinárról 5500 ezer dinárra csökkent.
Az átlagkereset csökkent Hódság (Odžaci) és Kúla községben, míg Apatin térségében szerény 0,4 százalékos emelkedést regisztráltak, ami 58.284 dinárt jelent. Hódságban és környékén az alkalmazottak fizetése 5,3 százalékos csökkenéssel 55.248 dinárt tett ki, Kúla községben öt százalékkal alacsonyabb az átlag, ami 56.966 dinárt tett ki.

A januári átlagbérek, amint az a jelentésből is látható, a legtöbb önkormányzatnál jelentősen csökkentek, annak ellenére, hogy a közszférában akár öt százalékkal is nőttek a bérek. Az államigazgatás területén 9,5 százalékos, az egészségügy és a szociális munka területén 9 százalékos, a helyi közigazgatás, az oktatás és a kultúra területén pedig 2,5 százalékos növekedés történt.

A nettó mediánbér januárban 53.327 dinárt tett ki, ami valójában 0,8 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly decemberben.