2024. március 29., péntek

Ünnepel a Szerb Nemzeti Színház

A Jovan Đorđević színpadon megünnepelték a jeles művelődési intézmény napját, a színház hivatalosan is belépett fennállásának 162. évébe.

Hagyományosan átadták a Jovan Đorđević-díjakat és -érmeket, amelyek az intézmény legrangosabb elismeréseit jelentik. A Jovan Đorđević Aranyéremmel az idén a Matica srpska Képgalériáját, az Ürögi Szerb Olvasókört, Marina Sremacot, a Szerb Nemzeti Színház jelmeztervezőjét és dr. Zoran Đerićet tüntették ki.

A kapus rettegése a tizenegyestől és a Kafka gép drámaelőadásainak, valamint az Ohridi legenda és a Pillangókisasszony című balettelőadások szerzői csapata, illetve a Szerb Nemzeti Színház Operájának kórusa és a zenekara is elismerő oklevélben részesült kimagasló művészi teljesítményükért.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy az intézmény felmutatott sikereit a múlt évi Sterija Játékokon való fellépéssel és az ott elnyert, számos díjjal, valamint a legmagasabb állami kitüntetéssel koronázták meg.

– A feladatunk az, hogy egy teljesen más szervezési modellt kínáljunk, olyat, amelynek köszönhetően hozzájárulhatunk színházunk hatékonyabb működésének elősegítéséhez. Emellett intézményünket a korszerű irányzatokhoz szeretnénk igazítani, felhasználva mások pozitív tapasztalatait – magyarázta Stankov.

A felsoroltak mellett ezüstéremmel tüntették ki a Kövirózsa Ház szervezetét és a Belgrádi Drámaszínházat is, valamint éves elismerésben részesült Andrej Kolčeriju balettművész, Draginja Boganjac és Sanja Ristić Krajnov színésznők, illetve Višnja Radosav és Danijela Jovanović, az opera szólistái is.

Az ünnepségen elhangzott, hogy a Szerb Nemzeti Színház kész utat nyitni a korszerű alkotóknak, a fiataloknak, azoknak az embereknek, akiknek alkotótevékenységét már részesítették elismerésekben, de azok előtt is, akik még csak most bontogatják szárnyaikat.

A színház az idén lép be a Cross Opera elnevezésű nemzetközi projekt zárószakaszába. Bemutatják a Vladimir és Kosara című operát, valamint a Mephisto drámaelőadást is.

– Bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk kimozdítani a határokat, képesek vagyunk olyan látványosságokkal előállni, mint az Aida, amelyen éjt nappallá téve dolgoznak társulatunk tagjai. Egy ilyen előadást követően hónapokon keresztül beszél róla az egész város, a tartomány és az ország is – fogalmazott Stankov.

Az intézménynek 1981. március 28-án adták át a számára ma is otthont jelentő új épületét, azóta is ezen a napon vetnek számot az előző évi eredményekről, ezen a napon adják át a legrangosabb elismeréseket.