2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Biztosítani az eredmények ötödét

A városházán tartott lakossági fórumot a Vajdaság Magyar Szövetség

A Vajdasági Magyar Szövetség lakossági fórumot tartott kedden este a városháza dísztermében. Az eseményen a szabadkai polgárok mellett megjelentek a párt köztársasági parlamenti képviselőjelöltjei, tartományi és önkormányzati képviselői, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai és a párt aktivistái is. A lakossági fórumon Pásztor István, a VMSZ elnöke, a tartományi képviselőház elnöke, dr. Pásztor Bálint, a párt köztársasági listavezetője, a szabadkai képviselő-testület elnöke, Gyivánovity Dániel és Újhelyi Ákos képviselőjelöltek és Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke mondott beszédet. A felszólalók az előttünk álló választások tétjét és az elmúlt időszakban elért eredményeket ismertették a hallgatósággal.
A lakossági fórumon megjelent közönséget, amely teljesen megtöltötte a dísztermet, dr. Bagi Bojan tartományi képviselő köszöntötte, és kiemelte, hogy a VMSZ azon ritka pártok közé tartozik, amely program nyomán politizál. E program pedig azokat az elemeket tartalmazza, amelyek elengedhetetlenek a magyar közösség fennmaradásához és fejlődéséhez.
A bevezető szavak után a felszólalók sorát Juhász Bálint nyitotta meg. Meglátása szerint jó hangulat uralkodik a szabadkai magyarság körében, ugyanis Szabadka régen teljesített olyan jól a terepi munkában, mint most. Ezt a választások tekintetében kulcsfontosságú kérdésnek látja, hiszen a vajdasági magyarság egyötöde Szabadkán él. Kiemelte, hogy a VMSZ számára a szerbiai parlamenti választások a legfontosabbak, de a párt jó eredménye mit sem ér, ha a köztársasági elnökválasztáson és a magyarországi parlamenti választáson elmarad a VMSZ partnereinek a sikere.
Gyivánovity Dániel felszólalásában rámutatott arra, hogy április 3-a legnagyobb tétje az, hogy folytatódnak-e a megkezdett fejlesztések. Szerinte kevés párt mondhatja el magáról, hogy huszonhat év következetes politikájának eredményeként hamarosan átadásra kerül a Szabadka–Szeged vasútvonal. A képviselőjelölt emellett az eredmények között említette az Y elágazás elkészültét, a Budapest–Belgrád gyorsvasút felújítását, valamint a szerb–magyar megbékélést, amelynek a VMSZ az egyik alappillére.
Újhelyi Ákos beszédében a szabadkai önkormányzat tizenhét évvel ezelőtti eseményeit idézte fel, amikor is az akkori többséget adó Demokrata Párt kizárta a hatalomból a VMSZ-t és „magyartalanította” az önkormányzatot. Két évvel ezelőtt azonban a VMSZ visszatért. A jelölt arra figyelmeztetett, hogy bár az akkori Demokrata Párt ma már szinte nem létezik, utódpártjai azonban magyar jelölteket is indítanak listáikon, hogy így próbáljanak szavazatokat szerezni a vajdasági magyarság körében.
Újhelyi Ákos után dr. Pásztor Bálint lépett a szószékre, arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy a lakossági fórum napján 1885-ben született Kosztolányi Dezső, majd beszédében azt emelte ki, hogy a VMSZ választási eredményei nagyban függnek attól, hogyan voksolnak a szabadkai magyarok.

Újhelyi Ákos

Újhelyi Ákos


– Az elmúlt években nem hoztuk azokat az eredményeket, amelyeket hoznunk kellett volna. Egy köztársasági parlamenti választáson általában a bánátiak, nyugat- és dél-bácskaiak, valamint a szerémségiek voltak, akik bepótolták a mi mulasztásainkat, hiszen Szabadka nem hozta a VMSZ eredményének az ötödét. Nekünk pedig Szabadkáról kutya kötelességünk az eredmények egyötödét biztosítani, azért, mert a vajdasági magyarság 20 százaléka a szabadkai önkormányzat területén él. Ez a helyzet két évvel ezelőtt megváltozott, látszott ez az aláírásgyűjtésen, a terepi munkában, és nagyon remélem, látszani fog a vasárnapi eredményekből is – mondta többek között dr. Pásztor Bálint.

Dr. Pásztor Bálint

Dr. Pásztor Bálint


A felszólalók sorát Pásztor István zárta, aki elmondta, hogy a VMSZ az elmúlt hat hét során 318 kampányrendezvényt tartott, majd az előttünk álló választások tétjét a következőképpen összegezte:
– Vasárnap azt fogjuk eldönteni, hogy hogyan éljük meg önmagunkat, hogyan tekintünk önmagunkra, milyen sorsot szánunk önmagunknak, milyen pozíciót szánunk magunknak. Erről szól az a sokat emlegetett április 3-ai nap – állapította meg a pártelnök.
Az esélyeket Pásztor István kedvezőnek látja, hisz megvan az a szavazóbázis, amelynek segítségével megismételhető a két évvel ezelőtti, hazai választási eredmény. Hozzátette, hogy csak a jó eredmény lehet a fejlesztések folytatásának záloga.

Pásztor István

Pásztor István