2024. március 28., csütörtök
ÚJVIDÉKI SZÍNHÁZ

III. Richárd, a hatalom megszállottja

A híres Shakespeare-dráma 110 év után egy székvárosi színház repertoárján

William Shakespeare III. Richárd című híres drámáját Dejan Projkovszki macedón rendező állítja színpadra. Az előadás bemutatójára április 11-én kerül sor az Újvidéki Színházban.

Érdekesség, hogy ezt a történelmi drámát több mint egy évszázad után egy újvidéki színházban állítják színpadra, hiszen az első és egyben utolsó ősbemutatója még 1912-ben volt az újvidéki közönség előtt a Szerb Nemzeti Színházban, amikor a címszerepet Pera Dobrinović játszotta.

Shakespeare-nek e drámája a 16. század végén íródott, és központi karaktere az irodalomtörténet egyik leghíresebb negatív hőse lett. Richárdról van szó, aki intelligenciáját, megtévesztési és politikai manipulációs képességeit a királyi trón megszerzésére használta fel, és ezen az úton nem riadt vissza semmitől.

Legeza Ilona kritikus megfogalmazása szerint a késő középkori angol király – testi és lelki torzsága ellenére – igazi reneszánsz figura, az érdek, a hatalom megszállottja. William Shakespeare ezt a teljesen negatív jellemet belülről ábrázolja, és érezteti, hogy jelleme a magány szörnyű poklában ferdült el. „Úgy döntöttem, hogy gazember leszek” – jelenti ki híres, a nézőt is szinte bűnrészessé tevő nyitó monológjában. Véres gaztetteit, melyekkel hatalomra jut, a hidegen kitervelt szerepjátszás eszközeivel hajtja végre. Több uralkodót, testvérét, gyermekrokonokat, főrendek egész sorát gyilkolja és gyilkoltatja le, s közben az ámítás, az álszemérem, az álvallásosság eszköztárából válogatja szavait, mimikáját...

Az Újvidéki Színházban az erkölcstelen, becstelen Richárd tipikus antihőst láthatunk, a címszerepet – akinek karakterével a néző minden negatív tulajdonsága ellenére azonosul, és ambivalens hozzáállást tanúsít – Mészáros Árpád játssza, a többi szerepet Jankovics Andrea vendégművésznő, Szabó Regina színinövendék, Banka Lívia, Német Attila, Crnkovity Gabriella, Kőrösi István, Gombos Dániel, Huszta Dániel, Ozsvár Róbert, Sirmer Zoltán, Pongó Gábor, Szalai Bence, valamint Tóth Dániel és Dudás Dániel színinövendékek alakítják.

A darab rendezőjét, Dejan Projkovszkit az Újvidéki Színház közönsége a 2019-ben bemutatott Anna Karenina előadásáról ismeri, amely a színház állandó repertoárján szerepel, és tizennyolc díjat nyert különböző fesztiválokon az országban és külföldön.