2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Meggyőző haladó párti elsőbbség

Faktor plus: A kisebbségiek mellett hét lista is bejuthat a parlamentbe vasárnap

Nagy fölénnyel vezet a hatalmi Szerb Haladó Párt a Faktor plus közvélemény-kutató cég tegnap közzétett jelentése szerint. A felmérés, melyben a polgárokat arról kérdezték, kire szavaznak a vasárnapi parlamenti választáson, olyan eredményeket hozott, melyek szerint az Aleksandar Vučić által vezetett SZHP listája a voksok 53,6 százalékát is begyűjtheti. A második helyen, jelentős lemaradással, az ellenzéki Együtt Szerbia győzelméért lista áll, melyet Marinika Tepić vezet, a Faktor plus kutatása alapján a szavazatok 13,7 százalékát szerezheti meg. A szerbiai szocialista párti lista, az Ivica Dačić – Miniszterelnök nevű, lehet vasárnap a harmadik legtámogatottabb, a felmérés szerint jelenleg a szavazók 10,2 százalékának a bizalmát élvezi. A háromszázalékos parlamenti küszöb elérésére nagy esélye van még az ellenzéki Moramo (Lépnünk kell) listának, mely 4,7 százalékon áll, az ugyancsak ellenzéki, szerbiai demokrata párti listának, a NADA (Remény) listájának, mely 3,8 százalékra számíthat, a Zavetnici (Fogadalomtevők Szerb Pártja) listájának, melynek 3,7 százalékot, az Elég volt mozgalom Szuverenisták listájának pedig 3,1 százalékot jósoltak.

A parlamenti küszöb eléréséhez közel áll a Boris Tadić vezette lista is, 2,3 százalékos a támogatottsága jelenleg, Boško Obradović Patrióta Blokkja (Dveri) 2,2 százalékra, Vojislav Šešelj Szerb Radikális Pártja pedig 2 százalékra számíthat, ha a Faktor plus adatait vesszük figyelembe.

Vladimir Pejić, a közvélemény-kutató igazgatója elmondta, a Faktor plus számításai szerint 55-56 százalékos lesz a részvételi arány vasárnap, ami megegyezik egyébként a Szabad Választások és Demokrácia Központja (CeSID) korábbi prognózisával. Pejić elmondta, az emberek 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan elmegy szavazni, 37 százalék mondta azt, hogy biztosan nem vesz részt a választásokon, 10 százalékuk viszont még nem döntötte el, mitévő legyen április 3-án. Külön kitért Boris Tadić Szociáldemokrata Pártjának a kampányára (Induljunk, emberek!), mint mondta, az utóbbi napokban kampányba lendült a szervezet, s ez szavazatokat is hozhat, igaz, kicsit megkésve döntöttek a cselekvőbb módszer mellett.

A Faktor plus március 22-e és 28-a között végezte el a felmérését Közép-Szerbia területén, 1100 személyt bevonva a reprezentatív választási mintába.