2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

A határ másik oldalán szavaznak

A koszovói szerbek nem a lakóhelyükhöz legközelebb eső szavazóhelyen adják le a voksukat

Szerbia történelmében először nem szervezik meg a parlamenti és elnökválasztásokat Koszovó és Metóhia területén. Januárban már a népszavazást sem engedte meg a koszovói kormány, most pedig hivatalos kérvényt várt el Szerbiától a szavazás megszervezésére Koszovó északi területein, ahol a szerb lakosság él többségben. Miután az Európai Unió szervei sem vesznek részt a választások biztonságos lebonyolításában, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) úgy döntött, a koszovói szerbek Bujanovacban, Raškában, Kuršumlijában vagy Tutinban adhatják le voksukat.

A RIK-nek a napokban hozott döntése alapján a szavazópolgároknak a választási értesítőben tüntetik fel, hogy mely címen szavazhatnak.

Aleksandar Vučić államfő a koszovói kormány döntését követően úgy fogalmazott, hogyha erőltetnék Koszovó területén a választások megtartását, akkor az csak rendbontást és még halálesetet is okozhatna a szavazók között. Albin Kurti koszovói kormányfő viszont arra szólította fel a koszovói szerbeket, szabaduljanak ki Belgrád hatása alól és higgyenek a saját kormányuknak.

Aleksandar Vučić hétfőn este, a Happy televízió Ćirilica műsorában kiemelte, arra kéri a polgárokat, hogy vegyenek részt az április 3-ai választásokon, ám ezen a téren nem tud mit tenni az észak-koszovói területeken.

– Vigyük el a szavazólapokat és kockáztassuk a békét? – tette fel a kérdést az államfő. Folytatta: – Ezt nem tesszük, még ha 50.000 szavazat nélkül maradunk is. Kurti Koszovó függetlenségének elismerését kérte tőlünk cserébe, de nincs az a választás, ami miatt erre hajlandó lennék – hangsúlyozta Vučić.

A Köztársasági Választási Bizottság hétfőn este megválasztotta azt a választási bizottságot, amely azt a 46 választási egységet ellenőrzi majd, ahol a Koszovó és Metóhiáról érkező választók leadhatják a szavazataikat. Összesen 276 bizottsági tagot nevezett ki, ezeknek a tagoknak több mint fele a Szerb Haladó Pártot képviselik, ugyanakkor 48 tagot a Szerbiai Szocialista Párt, 18-at a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja, 18-at a Vajdasági Magyar Szövetség, 17-et az Egyesült Szerbia, 14-et a Szerbiai Szociáldemokrata Párt, 14-et a Demokratikus Akció Pártja (SDA) és 11-et az Igazságosság és Megbékélés Pártja delegál, írja a Tanjug hírügynökség. A helyetteseket is megnevező bizottság bővített összetételét ma nevezi ki a RIK.