2024. március 28., csütörtök

Zelenszkij: Oslo szállítson több földgázt Kijevnek és az EU-nak

Oslo szállítson több földgázt Kijevnek és az Európai Uniónak – szólította fel Norvégiát Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a norvég parlamenthez intézett, videókonferencián élőben közvetített beszédében.

Az ukrán államfő a Stortingban, az egykamarás norvég parlamentben azt fejtegette, hogy Norvégia „jelentősen hozzájárulhat Európa energiabiztonságához azzal, ha megfelelő (mennyiségű) energiát szállít az Európai Unió tagországainak és Ukrajnának".

Hozzátette, hogy szóban már mintegy ötmilliárd köbméter földgáz szállításáról tárgyalt a jövő téli, hideg időszakra.

A parlament üléstermében nem csak a képviselők, hanem a kormány tagjai is jelen voltak, hírügynökségi jelentések szerint Zelenszkijt állva tapsolták meg.

Beszédében az ukrán elnök úgy vélekedett, hogy „orosz hajóknak nem szabadna használniuk a szabad világ kikötőit". Majd hozzátette, hogy szerinte az Európai Unió és, „remélem, Norvégia is megtiltja, hogy orosz hajók európai kikötőket használhassanak".

Az ukrajnai háború előtt Norvégia az Európai Unió és az Egyesült Királyság földgázszükségletének 20-25 százalékát biztosította, míg ugyanez a térség Oroszországból importálta a földgáz 40-50 százalékát.

Oslo már megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy gázkitermelését nyáron – amikor általában karbantartási munkálatokat folytatnak a tengeri gázkiterelőknél – az idén a maximális szinten tartsa.

„A maximumot fogjuk kitermelni" – nyilatkozott szerdán a norvég közszolgálati médiának Jonas Gahr Störe kormányfő.
A norvég törvényhozókhoz intézett beszédében Zelenszkij – mint korábbi megnyilatkozásaiban mindig – újabb fegyverszállítmányokat követelt.

A norvég kormány egyébként éppen szerdán jelentette be, hogy kétezer M72-es típusú tanelhárító rakétát, ezenkívül sisakokat és golyóálló mellényeket küld Ukrajnának.