2024. április 24., szerda

Dačić: Szerbia otthont adna a Moszkva és Kijev közötti tárgyalásoknak

Szerbia bármikor készen áll arra, hogy magas szintű közvetítő legyen az Oroszország és Ukrajna közötti párbeszédben, ha mindkét fél úgy kívánja – mondta Ivica Dačić, a szerbiai képviselőház elnöke, tudósít a Szerbiai RTV.

Ivica Dačić közölte, hogy Szerbia bármikor kész felajánlani jó diplomáciai szolgálatait. – Barátom, Szergej Lavrov, az Oroszországi Föderáció külügyminisztere a közelmúltban pozitívan nyilatkozott erről a lehetőségről szerb újságírókkal folytatott beszélgetésében, és ennek örülök. Szerbia bármikor készen áll arra, hogy diplomáciai szolgálatait és baráti kapcsolatait mindkét félnek felajánlja, ha azok élni szeretnének vele – mondta a képviselőház elnöke.

Ivica Dačić rámutatott: Szerbia a nyugati nyomás és az EU-tagjelölti státusz ellenére sem csatlakozik az oroszellenes szankciókhoz, mert Belgrád állami érdekei forognak kockán.

– Az EU-tagjelöltség nem kötelez bennünket arra, hogy minden döntésünket összehangoljuk az Európai Unióval, főleg, ha hisszük, hogy ez káros lehet országunkra nézve. Az Oroszország elleni szankciók éppen ilyen megoldást jelentenének – hangsúlyozta Dačić.

Hozzátette, hogy szerinte bármelyik állam ellen bevezetett szankciók semmilyen politikai megoldáshoz nem vezetnek.