2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Polgármesterekből is nagy a felhozatal

Belgrádban a közvélemény-kutatások a legkiszámíthatatlanabb eredményekre mutatnak rá

Nagy a versenykedv a belgrádi helyhatósági választáson, amit 11 másik önkormányzat esetében is április 3-án tartanak meg, egyidejűleg a köztársasági és az elnökválasztással. A fővárosban a választási névjegyzék szerint 1.600.214 polgár rendelkezik szavazati joggal, ők 1198 választóhelyen adhatják le voksukat. A választási bizottságnak leadott 12 jelöltlistából – a közvélemény-kutatás szerint – a legnagyobb esélye a győzelemre az ellenzéknek van, más felmérések ugyanakkor a Szerb Haladó Pártot tartják esélyesnek a győzelemre, igaz, csupán csekély fölénnyel.

A főváros városi képviselő-testületében 110 képviselő foglal helyet. A polgárok, ahogy más városokban sem, itt sem közvetlenül választják meg a polgármestert, hanem a győztes párt, koalíció, politikai tömörülés jelöli ki, azzal, hogy gyakran az adott lista vezetőjét választják erre a pozícióra.

A belgrádi választási bizottság 12 jelöltlistát hagyott jóvá: az Aleksandar Vučić – Együtt mindenre képesek vagyunk (Zajedno možemo sve) listát, amelyet Aleksandar Šapić, volt vízilabdázó, Újbelgrád több mandátumban megválasztott (akkor még a Szerb Patrióta Szövetség [SPAS] színeiben, 2021 tavaszától az SZHP tagja) első embere vezeti, aki élhetőbb és korszerűbb fővárost ígér a polgároknak, olyan városvezetést, amely egyforma fejlesztéseket hajt végre Belgrád minden városi községében.

Az Ivica Dačić – Szerbia kormányfője, Toma Fila – Belgrád polgármestere elnevezésű listát Toma Fila, közismert ügyvéd vezeti. Ő a tisztább és rendezettebb fővárost álmondta meg, amely bűnözés és korrupciómentes, hogy végre a város újra rászolgáljon a nevére – (Beo)grad.

Indul a megmérettetésben a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt lista is, amelyet dr. Miljko Ristić szívsebész, a belgrádi Egészségügyi Kar professzora vezet, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség volt orvosa, a Crvena zvezda Labdarugóklub elnökségi tagja. A radikálisok, mint kiemelték, a köztársasági céljaikat követik helyi szinten is.

Milica Đurđević Stamenkovski – Fogadalom Szerb Pártja (Srpska stranka Zavetnici) listát dr. Mladen Kočica szívsebész, a Szerbiai Klinikai Központ szakmai tanácsának alelnöke vezeti, érdekesség, hogy a listán Milica Đurđević Stamenkovski, a lista névadója a második. Ez a lista mindenekelőtt a család, illetve a helyi kisvállalkozások megőrzése mellett kampányol.

Vladeta Janković – Egyesülve Belgrád győzelméért (Szabadság és Igazságosság Pártja, Néppárt, Demokrata Párt, Szabad Polgárok Mozgalma, Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek, Mozgalom a Fordulatért, Szabad Szerbia Mozgalom) lista vezetője egyben a lista névadója is. Vladeta Janković pszichológus, korábbi diplomata rámutatott, jelölése mindenekelőtt ösztönzés, példa és bátorítás kell hogy legyen a kényelmükbe belebújó emberek számára, akik kifogásokat keresnek, és nem akarják tudomásul venni a helyzet súlyosságát.

A Dr. Miloš Jovanović – NADA za Beograd (Remény Belgrádért) lista (Nemzeti Demokrata Alternatíva – Remény Szerb Koalíció – Szerbiai Demokrata Párt – Szerbiai Királyságért – Monarchisták) vezetője Vojislav Mihailović, aki többek között a levegő szennyezettségének megoldását és az építési korrupció megfékezését tűzte ki célul.

A Moramo – A jó városért lista (Nem adjuk Belgrádot, Akcija, Ćuta – Ökológiai Felkelés, Választás a községünkért – Szolidaritás platform, Szerbiai Romák Fóruma) vezetője Dobrica Veselinović, aki korábbi tevékenységei során éppen a környezetvédelmi aktivizmusával, illetve a visszaélések elleni fellépésével vált népszerűvé a fővárosban. A napokban azt nyilatkozta: „A hatalmon lévők kapzsisága a levegőt, a vízet, a közlekedést, az óvodákat, az egészségügyet mind politikai kérdéssé tette. Ezért indultunk a harcba egy jó városért.”

A Duško Vujošević – Boris Tadić – Induljunk, emberek (Szociáldemokrata Párt – Új Párt – 1 az 5 millióból – Szerbia Toleranciája – Zöldek Egyesült Szerbiai Mozgalma – Bosnyák Polgári Párt) listavezetője Duško Vujošević kosárlabdaedző. Ő a napokban kiemelte, nincsenek polgármesteri ambíciói, de nem tudja elfogadni Belgrád értékeinek rombolását, így megtiszteltetésnek érezné ezt a tisztséget.

A polgárok szavazhatnak a Nemanja Šarović – A normális világért (Za sav normalan svet) listára is, amelyet maga Nemanja Šarović vezet, az SZRP egykori kulcsembere – ezúttal a Szeretet, Hit, Remény Mozgalom színeit képviseli. A város legnagyobb problémájának a légszennyezést nevezte, amin csak a kossava segít olykor. Kampányuk fókuszában a hatalom ígéretének megcáfolása áll.

A Szuverenisták – Saša Radulović (Elég volt), Milan Stamatović (Egészséges Szerbia), dr. Jovana Stojković (Szerbiáért Élek) lista vezetője Vojin Biljić ügyvéd. Ő azt ígéri, hogy a polgárok visszakapják a szabadságukat, ugyanis a városvezetés tiszteletben tartja az alkotmányt, és a város visszafizeti majd a polgárok elkobzott pénzét is.

A Boško Obradović – Dveri Mozgalom – Mozgalom a Szerb Királyság Megújításáért (POKS) – Miloš Parandilović – Szerb Királyság Megújításáért Patrióta Blokk listát ugyan Radmila Vasić vezeti, ám a polgármesterjelöltjük Borislav Antonijević nőgyógyász, aki azt ígérte, első lépése, miután átveszi a város kulcsát az lesz, hogy kivizsgáltassa, hova tűnt a város költségvetésének egyharmada, aminek egyelőre nincs nyoma.

Az utolsó lista a Belgrádért Orosz Kisebbségi Szövetség – Aleksandar Buhanac (Szerb–Orosz Mozgalom, Farkasok Szerb–Orosz Párt, Srbiza Görög Mozgalom), amit Pavle Bihali Gavrin, az állat-jogokért (radikális módszerekkel) küzdő Levijatan mozgalom elnöke, valamint a Szerb–Orosz Mozgalom vezéralakja vezet.