2024. április 25., csütörtök

Szerb beruházások Angolában

A mezőgazdaság, kávétermesztés és a védelmi iparág területén nyílnak lehetőségek

A gazdasági, a védelmi és a mezőgazdasági együttműködés elmélyítésének lehetőségeiről tárgyalt Belgrádban az angolai kormány küldöttségének képviselőivel Aleksandar Vučić államfő. Fogadta Tete António angolai külügyminisztert, akinek köszönetet mondott, amiért országa kiáll Szerbia területi integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartásáért. Azt üzente, országunk továbbra is a hosszú távú megoldás híve Koszovó kapcsán, ennek a megoldásnak pedig összhangban kell állnia a nemzetközi joggal.

António közölte, ez az álláspont nem fog változni, s emlékeztetett a két ország közötti kiváló kapcsolatokra. Mint mondta, az első angolai diplomaták éppen Szerbiában tanultak, és szereztek oklevelet. Hamarosan feloldják a vízumkényszert a hivatalos és diplomata útlevelekkel rendelkezők számára – jelentette be, de a gazdasági kamarák közötti együttműködésről és a diplomaták képzésével foglalkozó intézmények közötti kooperációról is szándéknyilatkozatot írtak alá. Arra kérte a szerbiai üzletembereket, térjenek vissza az angolai piacra, fektessenek be, elsősorban a mezőgazdaság és a kávétermesztés területén, segítsenek abban, hogy az afrikai ország ismét a világ negyedik kávéexportőre legyen. António átadta a szerb államfőnek João Manuel Gonçalves Lourenço angolai elnök levelét, melyben megköszönte a korábban kapott szerbiai kitüntetést, s előrevetítette, hogy az ottani választások után, augusztusban, ellátogat Belgrádba. Vučić örömmel fogadta az államfő látogatási szándékát. Jelezte, számos területen, így a védelmi iparágban is fontos országnak számít Angola.

Nikola Selaković szerb külügyminiszter a megállapodások aláírása után közölte, Szerbiának szándékában áll szoros együttműködést folytatni az afrikai államokkal, s Angolának kiemelt szerepe lesz ebben az együttműködésben.