2024. április 16., kedd
VB-SELEJTEZŐK

Kiosztják az utolsó repjegyeket

Mozgalmas nap elé néz a labdarúgóélet világszerte, hiszen több kontinensen is megrendezik az utolsó katari kvótákról döntő mérkőzéseket. Európában egy – elvileg – egyoldalú és egy kiszámíthatatlan párharc lesz műsoron. Portóban az előző körben Törökországot búcsúztató Portugália Észak-Macedóniával csap össze, amely az olaszok palermói legyőzésével a teljes kvalifikáció legnagyobb meglepetését okozta, Cristiano Ronaldóék kiejtése pedig évtizedes viszonylatban az egyik legnagyobb nemzetközi focimeglepetés lenne. Chorzówban két hasonló erejű nemzet csap össze, amelyek között azért annyi különbség van, hogy a ma házigazda lengyelek az oroszok kizárása miatt múlt héten barátságos meccset játszottak Glasgow-ban Skóciával (1:1), Svédország viszont túl van egy sikeres tétmeccsen, hiszen csütörtökön a cseheket hatalmas csatában, a 110. percben lőtt góllal legyűrték, megszerezve a ma esti találkozó jogát.

Afrikában az öt rájátszás-döntő visszavágóit bonyolítják le, Dél-Amerikában éjszaka Brazília, Argentína, Ecuador és Uruguay mögött az interkontinentális pótselejtező résztvevőjére derül fény, Ázsiában pedig egyetlen hely maradt kiadó, amelynek elérője finálét játszhat az interkontinentális pótselejtező jogáért Ausztráliával.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Főpróba Belfastban és Koppenhágában

A tétmérkőzéseken nem érdekelt nemzetek a válogatottablak második felvonása keretében ismét barátságos meccseket játszanak, amelyek közül számunkra Észak-Írországban és Koppenhágában rendezik a legfontosabbakat. Belfastban Magyarország a Nemzetek Ligája nyári indulása előtt utoljára lép pályára (20.45), és Marco Rossi legénységének ezúttal talán jobb győzelmi esélyei lesznek, mint a múlt héten, amikor a budapesti Puskás Arénában Szerbia minimális aránnyal nyert. A magyarok és mai ellenfeleik rendelkeznek közös múlttal, hiszen a 2016-os Eb selejtezőjében azonos csoportban szerepeltek, akkor egy belfasti döntetlen és egy budapesti északír siker született, ekkor emlékezete módon a szigetiek váratlanul a csoportot is megnyerték.

Mivel Észak-Írország nem erősebb a magyarnál, támadó szellemű futballra készül a nemzeti együttes, amelynek védekezésén sokat javíthat, hogy fogászati problémája után minden bizonnyal visszatérhet a hátsó sor tengelyébe Willi Orbán. A Leipzig védőjén kívül az is előrelépést jelenthet, hogy a csütörtökön debütáló Callum Styles akár a kezdőcsapatban is helyet kaphat. A magyar felmenőkkel rendelkező honosított játékos kifejezetten jó cserének bizonyult Szerbia ellen, az angol másodosztályú Bransley-ban futballozó középpályásnak biztosan „fekszik” a brit stílus, amit az északír csapat képvisel. A magyarok várhatóan a Dibusz, Lang, Orbán, Fiola, Nego, Nagy Ádám, Schäfer, Styles, Sallai, Szoboszlai, Szalai Ádám felállásban lépnek pályára Belfastban.

Szerbia a budapesti győzelem után keményebb meccs elé néz, hiszen Koppenhágában Dánia lesz a találkozó házigazdája, amely hatalmasat robogott a selejtezősorozatban, mindössze két meccsen kapott összesen három gólt, és csak az utolsó fordulóban Skócia vendégeként veszített pontokat (2:0). Dragan Stojković szerb szövetségi kapitány a sikeres magyarországi kirándulás után továbbra is egy jó hangulatú csapatot vezet, amely azzal is megerősödött, hogy a csapatba visszatért az első számú kapus, Predrag Rajković, aki a magyarok ellen a családban történt haláleset miatt nem szerepelt. A népszerű Piksi ezenkívül bőven kísérletezhet a kerettel, hiszen a találkozó számukra is az utolsó próba a nyáron induló nagyüzem előtt.