2024. április 24., szerda
DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐ

Az utolsó pillanatban dől el

Egyetlen forduló maradt már csak a katari világbajnokság dél-amerikai selejtezőjéből, ennek ellenére három válogatott van még versenyben az ötödik helyért, ami interkontinentális pótselejtezőre jogosít fel, amelyet az egyik ázsiai csoportharmadikkal vív majd a pozíciót megszerző nemzet.

A hosszú hétvége első felvonásán a korábban kijutott brazilok és argentinok mögött Ecuador és Uruguay biztosította a sorozat sikeres lezárását, annak ellenére, hogy csak utóbbi győzött, ám mivel Uruguay a pillanatnyilag ötödik Perut verte, ezzel Suárezék nagy szívességet tettek az ecuadoriaknak.

A forduló utolsó mérkőzésén Argentína a sereghajtó Venezuelát fogadta Buenos Airesben, ahol viszonylag sokáig nyitott volt a meccs, hiszen a Fiorentinában játszó Nicolas Gonzalez gólja (34.) után a hajráig nem született több találat. Ennek ellenére a Gauchók győzelme nem volt komoly veszélyben, hiszen Venezuela csak hébe-hóba jutott el a kapujukig, a hajrában pedig két PSG-sztár feltette a pontot az i-re. Előbb Di María emelt húszról a kapuba a kirohanó Farinez felett (79.), majd Messi kapott tökéletes labdát Di Maríától, a szupersztár pedig a kapu közvetlen közeléből nem hibázott (82.).

Vb-selejtező, Dél-Amerika, a 17. fordulóban: Argentína–Venezuela 3:0.

1. Brazília

16

13

3

0

36:5

42

2. Argentína

16

11

5

0

26:7

38

3. Ecuador

17

7

4

6

26:18

25

4. Uruguay

17

7

4

6

20:22

25

5. Peru

17

6

3

8

17:22

21

6. Kolumbia

17

4

8

5

19:19

20

7. Chile

17

5

4

8

19:24

19

8. Paraguay

17

3

7

7

12:24

16

9. Bolívia

17

4

3

10

23:38

15

10. Venezuela

17

3

1

13

14:33

10

Az utolsó fordulóban (holnap): Bolívia–Brazília, Chile–Uruguay, Ecuador–Argentína, Peru–Paraguay, Venezuela–Kolumbia.

AFRIKAI VB-SELEJTEZŐ

Kamerun és Mali bajban

Utolsó állomásához érkezett Afrikában is a kvalifikáció, a rájátszás keretében a tíz csoportgyőztes öt párharc keretében dönt a katari kvótákról. Két csapat kimondottan nehéz helyzetbe került hazai vereséggel, az Afrika-kupán alulteljesítő Algéria Slimani góljával nyert Kamerunban, Tunézia pedig Sissako öngóljával győzött Maliban. Nehéz lesz az Afrika-kupa-győztes Szenegál dolga is a visszavágón, hiszen Egyiptom – ugyancsak egy korai öngóllal (Ciss) – minimális előnyt szerzett. A Kongói DK és Marokkó, illetve Ghána és Nigéria párharca döntetlen állásról folytatódik.

Eredmények, rájátszás, 1. mérkőzések: Kongói DK–Marokkó 1:1, Kamerun–Algéria 0:1, Mali–Tunézia 0:1, Egyiptom–Szenegál 1:0, Ghána–Nigéria 0:0.

FOCIMIX

Messi Katar után dönt a folytatásról

A november–decemberi katari labdarúgó-világbajnokság után tervez dönteni sportágbeli jövőjéről Lionel Messi, az argentin válogatott és a PSG hétszeres aranylabdás világsztárja. A 34 éves futballista erről azután beszélt, hogy a már vb-résztvevő nemzeti együttese színeiben gólt szerzett a Venezuela ellen 3:0-ra megnyert Buenos Aires-i selejtezős mérkőzésen.

„Nem tudom, mit fogok csinálni a vb után, egyelőre csak arra figyelek, ami a következő hónapokban vár rám. Katar után sok mindent át kell majd értékelnem” – nyilatkozta Messi, aki júniusban ünnepli 35. születésnapját, és egyelőre nem tudott határozott igennel vagy nemmel felelni arra a kérdésre, hogy folytatja-e a szereplést az argentin válogatottban a vb után.

„Az az igazság, hogy nem tudom, de most csak arra figyelek, ami a közeljövőben történik, kedden például Ecuador ellen játszunk, aztán júniusban és szeptemberben felkészülési meccseink lesznek. Remélem, hogy ezek jól alakulnak, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy a világbajnokság után sok minden változik majd” – fogalmazott a játékos.

Mihajlović újra kórházba megy

Ismét kórházba vonul Siniša Mihajlović, az olasz bajnokságban szereplő Bologna leukémiával küzdő vezetőedzője. Az 53 éves szerb szakvezető szombaton közölte, azért van szüksége újabb kezelésekre, mert a legutóbbi vizsgálatok szerint e nélkül visszaesne, vagyis súlyosbodna az állapota.

Mihajlović 2019 óta küzd a betegséggel, három kemoterápiás cikluson és csontvelő-transzplantáción esett át. „A csontvelő-átültetés utáni felépülésem nagyszerűen sikerült, de sajnos ezek a betegségek csalókák. A legutóbbi vizsgálatok alapján megkongatták a vészharangokat, mert fennáll a veszélye, hogy a betegség újból megjelenik” – magyarázta. Hozzátette, jövő héten fekszik be a bolognai Sant’Orsola-Malpighi Kórházba.

Mihajlović játékosként a Crvena zvezda színeiben 1991-ben BEK-győztes, a Lazióval 1999-ben KEK-győztes volt. Emellett két olasz bajnoki címet és négy olasz kupát nyert a római csapattal, valamint az Interrel. A Bologna irányítását 2018-ban vette át.

Bíznak Mancini maradásában

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) elnöke bízik abban, hogy Roberto Mancini marad a válogatott szövetségi kapitánya, annak ellenére, hogy a nemzeti csapat lemaradt az év végi katari világbajnokságról. Az Európa-bajnok csütörtöki pótselejtezőjén 1:0-ra kikapott a vendég Észak-Macedóniától, így sorozatban másodszor hagyja ki a vb-t. Gabriele Gravina ennek ellenére bízik a közös munka folytatásában.

„Remélem, hogy Mancini velünk marad – hangsúlyozta. – Remélem, hogy az összes olaszhoz hasonlóan ő is maga mögött tudja hagyni ezt a búcsút, és továbbra is a csapat élén marad, hogy folytassuk a közös munkát” – folytatta. Hozzáfűzte: ahogy megérdemelték a dicséreteket a tavaly nyári kontinensbajnoki aranyérem után, úgy most a jogos kritikákkal is szembe kell nézniük. „Ezzel együtt meg kell védenem a nemzeti csapatot” – szögezte le, megemlítve: emelt fővel kell menniük előre, és nem szabad, hogy elveszítsék a tavaly nyári Eb eufóriáját.

Mancini élete csalódásaként aposztrofálta a vereséget, és leszögezte: túl nagy a fájdalom ahhoz, hogy közvetlenül a meccs után a jövőjéről beszéljen. Egyben elismerte: szövetségi kapitányként elsősorban őt terheli a felelősség a kudarc miatt, illetve megvédte játékosait, mondván, fényes jövő áll előttük a nemzeti együttesben.

Észak-Macedónia még sosem szerepelt vb-n, Olaszország viszont mindössze negyedszer maradt le a tornáról, de most először kétszer egymás után. Szintén negyedszer fordul elő, hogy az Európa-bajnoki címvédő együttes nem jut ki a vb-re: az 1976-ban kontinensbajnok csehszlovákok, az 1992-ben aranyérmes dánok és a 2004-ben diadalmaskodó görögök nem kvalifikálták magukat a soron következő vb-re.

Az északmacedónok kedden Portugália vendégei lesznek a világbajnoki szereplésről döntő összecsapáson.

Kane beérte Bobby Charltont

Harry Kane 49 gólossá lépett elő az angol labdarúgó-válogatottban, ezzel már második az eredményességi listán. A Tottenham támadója büntetőből talált be a svájciak kapujába a világbajnoki résztvevő csapatok szombat esti barátságos összecsapásán, amit 2:1-re az angolok nyertek.

A Wembley Stadionban győztes gólt jegyző Kane ezzel beérte az örökrangsorban Bobby Charltont, és már csak a szintén visszavonult Wayne Rooney van előtte, aki 53 találattal áll az első helyen.

A 28 éves Kane 2015-ben szerepelt először a nemzeti együttesben, és 68 mérkőzésen jutott el az egy híján félszáz találatig. Rooney 120 meccsen volt összesen 53 alkalommal eredményes, míg Charltonnak 106 fellépés kellett a 49 gól eléréséhez.

Eriksen góllal tért vissza a válogatottba

A holland labdarúgó-válogatott 4:2-re legyőzte Dániát a szombat este Amszterdamban rendezett barátságos mérkőzésen. Ezen a találkozón tért vissza a dán csapatba Christian Eriksen. A 30 éves középpályás a szünetben állt be, és még két perc sem telt el, amikor betalált a hálóba a 110. válogatottmeccsén.

Eriksen a részben budapesti rendezésű tavaly nyári Európa-bajnokságon, a június 12-én Finnország ellen játszott koppenhágai csoportmérkőzés első félidejének végén szívmegállás miatt összeesett a gyepen, de csapattársainak, valamint az orvosi stáb gyors beavatkozásának köszönhetően újra tudták éleszteni, és megmentették az életét. A beavatkozás után kórházba szállították, ahol hat napot töltött, majd hazatért.

Az olasz bajnoki címvédő Inter decemberben felbontotta a szerződését, mert Olaszországban nem léphet pályára olyan labdarúgó, akinek szívritmus-szabályozót ültettek be a szervezetébe. Eriksen decemberben kijelentette, mindent megtesz azért, hogy visszatérhessen a pályára, mert az idei katari világbajnokságon szeretne a dán keret tagja lenni, majd január 31-én az angol Premier League-ben szereplő Brentford csapatába igazolt.

Eriksen a hollandok elleni találkozó után úgy fogalmazott, újra futballistának érezte magát. „Sok időt töltöttem távol a válogatottól, de most újra futballistának éreztem magam. Nagyon örülök, hogy visszatérhettem. A gólszerzés csak a ráadás, de csodálatos érzés volt, már nagyon vártam” – nyilatkozta. A játékos szombat este megköszönte a kedves fogadtatást, hiszen az amszterdami közönség ovációja közepette lépett pályára a szünet után. A sportszerű gesztust az is magyarázza, hogy korábban öt sikeres idényt töltött az Ajax csapatánál.

„Örülök, hogy hozzám került a labda, csodálatos érzés volt, hogy így sikerült a befejezés. Tökéletes módja volt a visszatérésnek. Nagyszerű, hogy gólt szereztem, de sajnálom, hogy a második lehetőség nem ment be” – nyilatkozta. Eriksen hozzátette, már nagyon várja a novemberben és decemberben sorra kerülő világbajnokságot, de addig még sok meccsük van, és elsősorban azokra kell összpontosítania.

A dánok kedden Szerbiával csapnak össze barátságos mérkőzésen.