2024. március 29., péntek
BIRKÓZÓ-EB, BUDAPEST

Két „magyar” elődöntős

Tegnap öt szabadfogású súlycsoportban Budapesten elkezdődött a birkózó-Európa-bajnokság. A magyar színben szereplő gladiátorok közül remek győzelemmel és négy közé jutással mutatkozott be a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Muszukajev Iszmail, akihez hasonlóan a 97 kg-ban érdekelt Bajcajev Vlagyiszlav is megnyerte negyeddöntőjét, és elődöntőbe került tegnap. A kabardföldi sportoló előbb az albánok orosz származású versenyzője, Dudajev ellen technikai fölénnyel nyert, s a tegnap esti elődöntőben pedig a lengyel Bienkowski volt az ellenfele. Muszukajev után nem sokkal a magyar válogatotthoz idén csatlakozott Bajcajev negyeddöntője következett. A 2018-ban még orosz színekben Eb-győztes birkózó a nyolcaddöntőben kevés akciót hozó meccsen nyert 3:1-re a „szlovák” Csakulov ellen, majd a negyeddöntőben megszenvedett a macedón színekben versenyző Nurov ellen, de végül 6:4-re ő is győzött. Az elődöntőben a német Thiele volt az ellenfele.

A szerbiaiak közül elsőnek Stevan Mićić (65 kg) lépett szőnyegre, de ő mindjárt a selejtezőben kikapott az örmény Tadevosyantól (6:4), és kiesett.

Muszukajev (alul) épp az „albán” Dudajevet nyüstöli (Fotó: MTI)

Muszukajev (alul) épp az „albán” Dudajevet nyüstöli (Fotó: MTI)

Mesteredzők fala

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) csepeli bázisán vasárnap felavatta a Mesteredzők falát, amelyen negyvenkét tréner kapott helyet. „Negyvenkét mesteredzőnk van, ez a szám is jól tükrözi sportágunk sikerességét. Az ő munkájuk precizitása és pontossága kellett ahhoz a számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki éremhez, amelyeket a magyar birkózók nyertek. Reméljük, hogy a még ma is élő tizenöt mesteredző tanításai mentén még több sikert érünk el a folytatásban mi, magyarok” – fogalmazott beszédében Farkas Tibor, az MBSZ korábbi főtitkára. A jelen lévő mesteredzőket, Székely Pált, Varga Jánost, Maróthy Istvánt, Hegedüs Csabát, Klinga Lászlót, Paulicska Bélát, Tóth Lajost, Kiss Kálmánt, Gulyás Istvánt, Bacsa Ferencet és Nagy Lajost ajándékkal köszöntötték. (MTI)

Bajnok a Proleter és a Dinamo

Szabadkán rendezték meg Vajdaság birkózóbajnokságát az U20-as korosztály részére. A fiúk mezőnyében 13 klub 55 birkózója lépett szőnyegre, a bajnoki címet a nagybecskereki Proleter nyerte meg. A lányok versenyében 5 klub 7 birkózója vett részt, a bajnoki címet a pancsovai Dinamo szerezte meg.

A győztesek, illetve a felsőhegyi Hercules, a magyarkanizsai Potisje, a nagybecskereki Proleter, a szabadkai Spartacus és a Zenta érmesei, fiúk, 55 kg: 1. Losonc Szabolcs (Potisje), 3. Andrej Velisavljev (Proleter). 60 kg: 1. Aleksandar Berarov (Soko), 2. Göblös István (Zenta), 3. Đorđe Lakatuš (Proleter). 63 kg: 1. Pék Zalán (Zenta), 3. Vanja Kuručev (Proleter). 67 kg: 1. Zónai Zsolt (Hercules), 3. Berkec Dániel (Hercules). 72 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 3. Pócs Noé (Hercules). 77 kg: 1. Uroš Lečić (Proleter), 2. Boško Mijušković (Spartacus). 82 kg: 1. Branko Đukić (Proleter), 2. Branko Mijušković (Spartacus), 3. Nenad Stantić (Spartacus). 87 kg: 1. Uroš Krstin (Spartacus), 2. Andrija Mihajlović (Proleter). 97 kg: 1. Molnár Dávid (Proleter), 3. Mihajlo Maksimović (Spartacus). 130 kg: 1. Marko Kopunović (Spartacus). Csapatban: 1. Proleter 146, 2. Soko 135, 3. Spartacus 123, 4. Zenta 70, 5. Hercules 62, … 7. Potisje 44 pont stb. Lányok, 50 kg: 1. Jovana Vićentić (Dinamo). 62 kg: 1. Jovana Radivojević (Dinamo), 2. Nagy Katrinka (Spartacus). 68 kg: 1. Marina Cvetkova (Tvrđava), 3. Velez Petra (Hercules). 76 kg: 1. Fábián Orsolya (Potisje). Csapatban: 1. Dinamo 70, 2. Tvrđava 25, 3. Potisje 25, 4. Spartacus 20, 5. Hercules 15 pont.