2024. április 26., péntek

Gyermeknek lenni jó!

Napjainkban is időszerű a bábjáték nevelő hatása

Március 21. a bábszínház világnapja, ennek kapcsán rendezték meg Zentán a húszéves múlttal rendelkező Bábfesztivált. Nem véletlen, hogy a mesék végigkísérik gyermekkorunkat, ezt követően pedig az egész életünket. A mesékben hinni egyfajta csoda, olyan világot tárnak elénk, amelynek valóban csak a képzeletünk szabhat határokat. Már igen korán megtanuljuk, hogy az Óperencián túl is van világ, hogy a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” egy igazi és őszinte szerelmi történet, hogy a jók mindig győzedelmeskednek a rosszak felett. Végezetül pedig, hogy a világot sokkal varázslatosabb gyermekszemmel nézni és látni, mintsem csúf valóságként.

Dr. Szőke Anna nyugalmazott óvodapedagógus, néprajzkutató és a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének elnöke régóta szívügyének tartja a gyermekek bábokkal való kapcsolatát. Elengedhetetlennek tartja, hogy már óvodás korban találkozzanak a gyerekek a bábszínház világával. Ez a fajta nevelés és oktatás segíti őket abban, hogy minél egyszerűbben és könnyedebben ki tudják fejezni a bennük rejlő érzelmi világot. Ezáltal pedig az óvodapedagógus és a szülő is hatalmas segítséget kap a gyermek megértéséhez.

– Sok minden változott az elmúlt 20 évben, a legnagyobb változásra azonban idén került sor, amikor is módszertanilag változtatunk az eddigi bejáródott szokásainkon. Eddig arra fektettük a hangsúlyt, hogy az óvónők meglepetésként báboztak a gyermekeknek, ezzel az volt a célunk, hogy bábelőadás nyújtotta élményeket biztosítsunk a számukra. A technika legújabb vívmányai miatt azonban annyira megváltozott körülöttünk a világ, hogy a gyermekek kommunikációs készsége lényegesen csökkent. Az okostelefonok, a televíziók és a kütyük révén teljes mértékben csak befogadókká váltak, és tulajdonképpen úgy vélem, nem tudják megbeszélni azokat a mindennapi dolgokat, hatásokat, amelyek érik őket. Ennek okán döntöttem úgy, hogy az óvónők helyett a gyermekek bábozzanak. A szerbiai oktatási minisztérium egy új programmal állt elő, amelyet 2021-től már sok helyen alkalmaznak, 2022-től pedig szinte már kötelezően szerepel az oktatásban. Eddig az óvónő volt a főszereplő a tanterv kidolgozásában, most a gyermek diktál. Ez részben jó, részben nem, mivel nagyon talpraesett óvónőnek kell lenni ahhoz, hogy a gyermeket a megfelelő irányba tudjuk terelgetni. Számomra nagyon fájó pont, hogy ez a program a néphagyományokra nem fektet hangsúlyt, illetve a gyermekdalok és a mesélés is háttérbe szorul. A gyermek diktál, az óvodapedagógusok feladata pedig, hogy különböző eszközöket biztosítsanak, ezáltal elinduljon a gyermek fantáziája egy adott irányba. Példának okán, ha a gyermek a köveket tartja érdekesnek, akkor az óvónőknek meg kell ragadniuk az alkalmat, el kell indulniuk az építészet vagy a bányák témakörében, és néhány héten át ezzel a tematikával kell foglalkozniuk. Az új program szerint teljesen át kell rendezni a munkaszobát, és úgynevezett kuckókat kell létrehozni, akár négyet-ötöt is egy teremben, ahol különböző eszközöket biztosítunk.

Dr. Szőke Anna javaslata, hogy bátran vágjanak bele az óvónők az új módszerbe, alakítsanak ki egy sarkot, amelyet állandóan a bábok díszítenének, időnként kicserélve őket, adjanak ötleteket, instrukciókat a mindennapi történésekből. Beindítva ezáltal a gyermekek képzelőerejét. A bábok megszemélyesítése példaértékű a gyermekek számára. Örömmel bújnak valaki más bőrébe, fejlesztve ezáltal saját szókincsüket. Mindemellett maga a bábkészítés is óriási élmény lehet számukra, hiszen fejlődhet a kreativitásuk és a képzelőerejük.

A Bábfesztivált Gedošević Valéria, a Hófehérke Óvoda igazgatónője néhány kedves gondolattal nyitotta meg:

– A bábjáték a nézők és az előadók számára is csodálatos élmény. A legősibb művészeti ág, amelynek minden nép kultúrájában jelentős szerepe volt. Az okostelefonok világában elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, ám a nevelésben kifejtett hatását tekintve napjainkban sem veszít az időszerűségéből. Elsősorban játék, felhőtlen öröm a gyermekek számára, ugyanakkor egyedülálló módon fejleszti képességeiket. Amikor kézbe veszünk és megmozdítunk egy bábot, az élettelen anyag életre kel, és akkor ott, abban a pillanatban kezdetét veszi a varázslat.

A Hófehérke Óvoda megtelt mosollyal és nevetéssel, énekszóval és tanulságos, mégis felejthetetlen bábelőadásokkal. A gyermekek és az óvónők egyaránt színpadra léptek, így lett hát akkor ott abban a pillanatban Zenta a bábszínház ütőere. A környék összes óvodájából érkeztek a hosszú évek óta megrendezésre kerülő hagyományápoló Bábfesztiválra.