2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2022

Növekedni és erősödni akarunk!

Az Újvidéki Színház nagytermében vasárnap este Vicsek Annamária, a Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Városi Szervezetének elnöke üdvözölte azokat a vendégeket, akik a párt színelőadással egybekötött programbemutató rendezvényén részt vettek. Az estet megtisztelte jelenlétével dr. Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, köztársasági képviselőházi frakcióvezető és Deli Andor európai parlamenti képviselő is.

– Amikor elolvastam a Sors-kanyar előadás címét, az első gondolatom az volt, hogy mindannyiunk, különösen a vidékeinken élők életében volt már valamilyen sorskanyar. A 20. és a 21. század történelmét tekintve nem találunk egy olyan nemzedéket sem, amelynek az életében ne lett volna valamiféle sorskanyar. Olyan esemény, amelyre nem iratkozott fel senki, amelyet nem szeretett volna senki, de teljesen felforgatta a megszokott életet.

Akármelyik perspektívából figyeljük a dolgokat, ismét egy sorkanyar elé érkeztünk, akarva-akaratlanul ebbe bele fogunk kerülni. Egyértelmű, hogy Európa nyugati, gazdagabbik, boldogabb felében azok, akik az elmúlt 80 évben békében és fejlődésben éltek, látván az odáig is begyűrűző eseményeket, most aggódnak. Látom az arcukon a kétségbeesést, a kérdést: Mit fog mindez hozni. Mibe fog torkollani a helyzet? Mi túléltünk sok-sok ilyen helyzetet, nehézséget, mégis megmaradtunk, azt gondolom, hogy megnyugodhatunk. Itt vagyunk, ma este is, rájöttünk, hogy nem bízhatunk senki másban, csak önmagunkban, a közösségünk összefogásában.

Ha mindannyian egy irányba toljuk a közösségünk szekerét, akkor biztos megmaradunk, különösen akkor, ha mindehhez vannak jó kapitányaink. Lássuk be, hogy az elmúlt 10 évben a VMSZ, Pásztor István elnök úr és a vezetés nagyon jól hajózott a nehéz idők vizein, nagyon jól irányították közösségünk hajóját. Nagyon fontos az is, ami az anyaországban történik. Láttuk, hogy a múlt század '90-es éveiben mennyire más volt a viszonyulás irántunk.

Mennyire másképp nézett volna ki ez az időszak, ha másmilyen kormányzat ül Budapesten? Láttuk, hogy 2010-től mostanáig mekkora változásokat tapasztalhattunk annak köszönhetően, hogy a FIDESZ-kormányzat egy valóban, őszintén nemzeti beállítottságú kormányként funkcionált és támogatta a határon túli közösségeket. Mindez illékony, sorskanyarok várnak ránk, mindez veszélybe sodródhat, fontos, hogy újból erőt demonstráljunk.

Vasárnap meg kell mutatnunk töretlen erőnket a szerbiai választásokon is, azt, hogy itt vagyunk, és hogy meg akarunk maradni! Sőt, növekedni, erősödni is akarunk! Jöhet a sorkanyar, de magyar közösségünk most sokkal jobb kondícióban fogadja ezt, mint a huszadik század '90-es éveiben. Rendkívül fontos, hogy ennek tudatában legyünk, és hogy vigyázzunk arra, hogy ez így maradjon – tolmácsolta a pártrendezvényt követő, a Sors-kanyar című színelőadás tükrében európai, de itteni hangulatú, választásokkal kapcsolatos gondolatait Deli Andor.

Dr. Pásztor Bálint szerint a vasárnap este megjelent vendégek közül mindenki pontosan tudja, hogy merre van előre.

– Sokan viszont úgy vélekednek, hogy az előttünk álló választások a politikusokról szólnak, arról, hogy azok megőrizzék foteljukat. Arra kérnék mindenkit, hogy ezeket a kétkedőket, billegőket a következő napokban győzzük meg arról, hogy igenis fontos választások várnak ránk. Szerbiában és Magyarországon is arról szólnak, hogy a megkezdett fejlesztéseket folytathassuk. Ha nem folytathatjuk ezeket, akkor a magyar ügyek itt, Újvidéken megrekednének, és a magyarság érdekvédelme képviselet nélkül maradna. A vajdasági magyarok védtelenné válnának az elkövetkező években, amelyek semmiképp sem ígérkeznek egyszerűnek – figyelmeztetett Pásztor Bálint.

Beszélt azokról az újvidéki intézményekről, amelyek a VMSZ-nek köszönhetően működhetnek, és amelyeknek köszönhetően itt maradásunk, megmaradásunk biztosított.

A meghívott vendégek között jelen volt továbbá Szakállas Zsolt tartományi kormányalelnök, Korponai Lívia és K. Ökrész Viktor, a tartományi oktatási titkárság munkatársai, Ökrész Rozália, a Magyar Szó napilap igazgatója, továbbá az újvidéki székhelyű, tartományi illetőségű intézmények igazgatói, Bájity Borisz a tartományi képviselőház főtitkár-helyettese, Kiss Gyula, a városi képviselő testület tanácstagja és Basnec Igor segédpolgármester is. Jelen volt Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is, akárcsak a párt ifjúsági fórumának tagjai és fiatal aktivistái is. Ők azok, akik az elmúlt napokban az utcákat járták, és közvetlen kapcsolatot létesítettek a szavazópolgárokkal.