2024. április 19., péntek

Folyamatos segítségnyújtás a gazdáknak

Bácskertesen és Szilágyin is várja ügyfeleit a falugazdász

Pilin Endre a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének, Bácskertesen (Kupuszinán), Doroszlón és Szilágyin szolgálatot teljesítő falugazdásza mezőgazdasági előadásokat szervez. Az egyik ilyen rendezvényt, az Agrotech előadást, melynek témája a mezőgazdasági gépek, a precíziós gazdálkodás, a GPS-es sorvezetők, március 31-én 19 órai kezdettel Doroszlón tartják meg a szentkúti kegyhely kistermében. A másik előadást április 1-jén, 19 órakor tartják meg Kupuszinán, a művelődési egyesület könyvtártermében. Ennek az előadásnak a témája a kistermelői szabályzat gyakorlati teendői a növényi eredetű termékek vonatkozásában. Az est előadója dr. Kovács Vilmos élelmiszer-biztonsági szakmérnök (European-Cert Kft. Szabadka).

– Kupuszinán az Apatini út 4. alatt (helyi közösség) kedden, csütörtökön és pénteken 8–13 óráig, Doroszlón a Nikola Tesla 61. alatt (helyi közösség) 9 és 16 óra között, újabban Szilágyin a Železnička 21. alatt (helyi közösség) hétfőnként 8 és 13 óra között tartok ügyfélfogadást, bárki bizalommal hozzám fordulhat. Természetesen a környező vagy akár a messzebbi településekről is felkereshetnek bennünket segítségért. Szeretném megjegyezni azt is, hogy a szolgáltatások ingyenesek, tehát nem kerül pénzbe a segítségem. Legfontosabb, hogy az információk eljussanak a gazdákhoz, ugyanis ezek hiányában könnyen lemaradhatnak a jó lehetőségekről, vagy akár mulasztást is elkövethetnek, ami jelentős következményekkel is járhat – mondta a falugazdász.

Szavai szerint ezen helyzetek elkerülését szorgalmazzák a falugazdászok és ezért arra buzdítja a termelőket, hogy időnként keressék fel őket, kérdezzék meg tőlük, hogy van-e valami lényeges újdonság, amelyre fel kell készülniük. Akik használják a Facebookot, azok kövessék a falugazdászok csoportjait, ahol minden lényeges információt megosztanak, de akiknek erre nincs lehetőségük, nyugodtan érdeklődhetnek telefonon vagy személyesen is felkereshetik őket.

– Fontos tudnivaló, hogy a gazdaságon belüli bármilyen változást, a bekövetkezte utáni 30 napon belül be kell jelenteni, továbbá a gazdálkodó köteles a gazdaságba bejegyezni minden egyes parcellát, amelyen termelést végez. Nagyon sok ilyen jellegű alapinformáció van, amit lehetetlen felsorolni, ezért kérem a termelőket, hogy bátran forduljanak hozzánk tájékoztatásért, hiszen mi azért vagyunk az irodákban, hogy számukra megkönnyítsük a munkavégzést. Ezenkívül segítünk a kincstári ügyintézésben, az űrlapok kitöltésében és a pályázatok összeállításában is. Továbbá kihasználhatják annak lehetőségét is, amit a falugazdász irodák szolgáltatásai közül eddig a termelők nem nagyon vettek igénybe, hogy kérésre szakmai előadásokat, termékbemutatókat, tanulmányi kirándulásokat vagy egyéb eseményeket is tudunk szervezni. Jómagam szerveztem már több előadást, de azok témáit én állítottam össze. Bátran keressenek meg bennünket ilyen jellegű igényeikkel is és megpróbáljuk kivitelezni. Mindemellett a különböző fesztiválokra, vásárokra, rendezvényekre vagy más eseményekre a termékek gyártóit, a kézműveseket be tudjuk szervezni kiállítónak, résztvevőnek– mondta Pilin Endre falugazdász.