2024. március 29., péntek

A mi kis falunk

A XXXIV. Gazdag Ág Oromhegyesen

A Boldogasszony Anyánk közös eléneklésével és az eltávozottakra való emlékezés jelképekénti gyertyagyújtással kezdődött szombaton Oromhegyesen a harmincnegyedik Gazdag Ág. Idén végre úgy tarthatták meg a rendezvényt, ahogy azt máskor is, személyes találkozással, közönséggel, aminek már nagyon örült mindenki, hogy a rendezvény visszakaphatta régi fényét. Ezen a fényen személyes meglátás szerint csak az ejtett csorbát, hogy évről évre kevesebben vannak és évről évre kevesebb fiatalt is lehet látni. Ennek ellenére, akik ott voltak, szemmel láthatóan minden erejüket beleadták abba, hogy kellőképpen felkészüljenek a megmérettetésre, mert tulajdonképpen a Gazdag Ág egy verseny is, ám ez szinte mellékes. A legfontosabb ilyenkor, hogy együtt vannak a művelődési egyesületek tagjai és nem csak ezen az egy napon, hiszen a rendezvényt megelőzően becsületesen fel kell készülniük, hogy aztán Oromhegyesen megmutassák tudásukat. Idén nyolc Magyarkanizsa községbeli csapat vett részt és Ludas is megmérettette magát, nem is akárhogy, hisz a vándorbotot, a „főnyereményt” közösen birtokolják egy évig Oromhegyessel.
A csapatoknak egy megadott téma köré kellett kiállítást készíteniük, ez pedig a MI kis falunk volt 2022-ben. Jellegzetes épületek, a falu életét meghatározó, egykor élt emberek köszöntek vissza a fényképekről, de rég elfeledett tárgyak is előkerültek, melynek némelyikéről csak a néprajzkutató zsűritag tudta megmondani, hogy mire használták. Nem lehet szó nélkül elmenni a fantasztikus ételkóstoló mellett se, amik az asztalokat díszítették, és amelyekből jószívvel kínáltak is. A görhe elmaradhatatlan, de a tésztaételek sokasága sorjázott, köztük a legfinomabb régi receptek szerint készült sütemények és a legjobb pogácsák, melynek receptjeit se rejtették véka alá a még önzetlen szeretetet mutatni tudó asszonyok!
A műsorban helytörténeti összefoglalót, népdalcsokrot és anekdotát kellett elmondaniuk a csapattagoknak, akiket a színpadon nézhetett végig a közönség, és akik közül Oromhegyes és Ludas került ki győztesen, de joggal mondhatom, mindenki győztes volt, aki ott volt. Úgy a nézők, mint a résztvevők, akik adtak és befogadtak, a valódi értéket ruházták át a szeretetteljes környezetben! Mindannyian gratulációt érdemelnek!