2024. április 19., péntek

A királyi szálló száztíz éve

Újra régi fényében ragyog a zentai Hotel Royal

A mai Hotel Royal helyén a XIX. század első felében a Kerületi Kocsma állt, majd 1869-ben megvásárolta a zentai Takarékpénztár, és szállodává alakították át. 1880-ban a Magyar Király Szálló nevet kapta. A szálló bérlője és tulajdonosai 1910-ben elhatározták, hogy egy új, modern, a kor igényeinek megfelelő szállodát építtetnek.

SZÁLLODA MODERN KIVITELBEN
Az új szálloda megtervezésével Magyar Ede (1877–1912) szegedi építészt bízták meg. A régi épület bontása 1910 őszén megkezdődött, s a gyors ütemű építkezési munkálatok után 1911 májusára már a tetőszerkezet is készen állt. A meglepően gyorsan elkészült és a modern közkívánalmaknak is megfelelő Royal Szálloda 1911. október 1-jén nyílt meg. A megnyitó napján a szálloda működtetője, illetve bérlője, Grünwald Mór az akkori Zentai Friss Újságban tett fel hirdetést és hívta a vendégeket: „A Royal szálló mai napon Zenta város úri közönsége részére fényes termeit megnyitotta. Az utazó közönség részére van az emeleten 30 szobája központi fűtéssel, vízvezetékkel, rézbútorzattal, fürdőszobával, – a földszinten pedig a legkényesebb úri igényt kielégítő ebédlő, kávéház és díszterme, – amely koncert, – bálok s esküvők számára minden kényelmet nyújt.”
A város képe új színnel gazdagodott. Az elegáns épületet kívülről nyolc függőlegesen elhelyezett díszítő elemsor és az ehhez illeszkedő hosszúkás alakú ablakok alkotják, melyek harmonikus egységet tükröznek. A változatos dekorációs elemek, babérkoszorúk és füzérdíszek, cseppdísz-füzérek és geometrikus motívumok a valaha manzárdtetővel koronázott rizaliton összpontosulnak. Ugyanitt van a bejárat, melyet egy mívesen kialakított, legyezőszerűen kitáruló baldachin (előtető) ékesít. A villanyvilágítással, vízvezetékkel és központi fűtéssel ellátott épület a XX. század elején igen korszerűnek számított.
A szálló nemcsak a vendégekkel törődött, hanem fontos kulturális és művelődési feladatokat is ellátott. Nagytermében nemcsak bálakat, de más egyéb rendezvényeket
is tartottak. A vendégeket és látogatókat nemcsak a jó zenekarok szórakoztatták, de ismert bel- és külföldi művészek, a zenei élet neves alakjai is felléptek a nagyteremben.


A szálló a megnyitása utáni évben a művelődési élet egyik fellegvára lett. A hotel nagytermében 1912. február 28-án megkezdődtek a rendszeres mozielőadások.
A szálloda szerencsésen túlélt két világháborút.
A második világháború után a szálló a vendéglátóipari vállalat tulajdonába került, és előbb Beograd kávéháznak, majd Pannónia Hotelnek nevezték el. 1967-ben nagyszabású felújítási munkálatokon ment keresztül, amelyek során díszítésének nagy részét elvesztette: a belső terek oszlopait eltávolították, a terem magasságát megváltoztatták. Az új ablakok beillesztésével és az utcai bejáratok lezárásával felborult a szálló homlokzati harmóniája, amely a szecesszió stílusjegyeit viselte magán, mivel azt nemcsak kívül, hanem belül is átrendezték. A felújítások során került a szálló két szemközti falára Ács József és Benes József nagyméretű impozáns falfestménye, illetve többi alkotásuk a bejáratot takaró paraván, valamint az akkor kialakított bár falára. 1980-ban a hotel keleti oldalán teljesen új szárnyat építettek a szállóhoz, amely nem követi a főépület architektúráját. Ennek ellenére a szabadkai Műemlékvédő Intézet 1985-ben műemlékké nyilvánította. 1990-t követően, amikor leégett a tetőszerkezete, újabb helyreállítási munkálatokon esett át az épület. A hotel 2003-as privatizálását követően, 2007 és 2008 folyamán az új tulajdonosok, Bicók Róbert és Piri Bertalan vállalkozók szinte teljesen felújították az épületet, részben az eredeti tervek alapján.

ÚJJÁVARÁZSOLT SZÁLLODA
A hotel átvészelte az első és a második világháborút. A szocialista érában hozzáépítettek egy új szárnyat, ami napjainkig, a Prosperitati támogatásával megvalósult modernizációig tulajdonképpen munkásszállásként működött. Az előző felújítás óta 19 év telt el, és most egy új mérföldkőhöz érkezett a szálloda, a több mint hetven szoba korunk igényeinek megfelelő teljes körű modernizáción ment keresztül. A legigényesebb vendégek elvárásainak is eleget tudunk tenni. Szerbiában a zentai Royal Hotel az első húszban van, tavaly például a 16. helyre rangsorolták országos szinten.
A március 18-i szállodaavatón Bicók Róbert elmondta, nagy utat tettek meg Zenta büszkesége, az egyik legszebb középület átalakítása és felújítása terén az elmúlt tizenöt évben, amióta üzlettársával, Piri Bertalannal megvásárolták az elhanyagolt hotel épületét. A nagyszabású hotelfelújítás anyagi támogatására sikeresen pályáztak a Prosperitati alapítványnál. A renoválás 1,1 millió eurót kitevő költségeinek 54 százalékát fedezte a Prosperitati, a többi kiadást önerőből állta a két tulajdonos.
– A mostanit megelőző felújítás tizenkét éve volt, amikor az eredeti, száztíz éves részt újítottuk fel, követve a műemlékvédő intézet szakembereinek az instrukcióit, amiket a jelenlegi korszerűsítés alkalmával is figyelembe vettünk. A volt vajdasági bank feletti szárny később épült, és a felújítási munkálatok ezt a 46 szobás részt is felölelték. A teljes körű renoválás alatt értendő, hogy a falak kivételével a villany- és vízvezeték-hálózattól kezdve a szellőztető- és hűtő-fűtő rendszerig minden részletre kiterjed a korszerűsítés. A legmodernebb hotelberendezéseket, műszaki felszerelést építettük be.
Mondhatom, hogy világszínvonalú műszaki felszerelést építettünk be, okostelevíziókkal, gyors internet-elérhetőséggel, a legmodernebb anyagok felhasználásával, ami azt jelenti, hogy mágneskártyás beléptetőrendszerrel, legkorszerűbb fürdőszobákkal és világítástechnikával, modern dizájnú bútorokkal, valamint széffel és hűtőszekrénnyel láttuk el a szobákat. Minden olyan berendezés megtalálható a felújított helyiségekben, ami egy négycsillagos szállodát megillet, és a szállóvendég kényelmét szolgálja, bár hivatalosan három csillagunk van.
Ami a hoteliparban elérhető és beszerezhető, azt beépítettük a Royal Szállóba. A hotel újabb építésű, és teljes egészében megújult részlegéhez egy különálló feljárót építünk, ami azt jelenti, hogy igény szerint a teljes szárny külön is kibérelhető. A kísérő létesítmények, a konyha és a többi kényelmi berendezés is teljesen új.


Az utcai homlokzaton az eredeti domborművek és a többi díszítőelem megújítása a műemlékvédő intézet szakembereinek az instrukciói alapján történt. A díszítőelemek az éjszakai kivilágításban sajátos hangulatot kölcsönöznek a szállodának. A városházával együtt a Fő tér meghatározó élményt nyújtó középületévé varázsoltuk a Royal Szállót.
A folyosókra új padlóburkoló került, és a munkálatok érintik a személyi felvonót is. Minden szobát felújítottunk, ami azt jelenti, hogy a két hotelszárnyban összesen 73 modern és kényelmes hotelszoba áll a vendégek rendelkezésére. A szobák közül 9 lakosztály és 28 egyágyas, ez utóbbiak a legkeresettebbek, míg a többi szobánk kétágyas.
A vírusjárvány csillapodásával remélhetőleg emelkedni fog a szállóvendégek száma, eddig főleg hazai turisták, átutazó vendégek szálltak meg a hotelban. A minőségi felújítással az igényesebb vendégekre is számítunk a szélesebb környezetünkből, hiszen száz kilométeren belül hasonló színvonalú és minőségű szálláslehetőség nincs.


A szállóvendégek elhelyezése, kiszolgálása mellett nagyobb rendezvényeknek is helyet tudunk adni. A Hotel Royal a Prosperitati alapítvány segítségével visszanyerte régi fényét, olyan középület, amelyre minden zentai polgár büszke lehet – mondta Bicók Róbert igazgató, aki a további tervekről szólva elmondta, hogy egy wellness részleggel és egy 120-130 férőhelyes konferenciateremmel szeretnék kibővíteni a szállodát.