2024. április 19., péntek

Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj

Háromszázmillió euró szabadon felhasználható forrást kap az ország

A pénteki NATO-csúcs után az európai uniós miniszterelnökök tanácskozásával folytatták a munkát, amelyen szintén az ukrán–orosz háború volt a központi téma. Orbán Viktor magyar miniszterelnök éjjel fél kettőkor a Facebook-oldalára feltett videóban számolt be a tárgyalások addigi eredményeiről.

„Brüsszelben éjjel sikerült érvényt szerezni a józan észnek, Magyarországra továbbra is érkezik gáz és olaj” – foglalta össze a magyar érdekek szempontjából a tárgyalások legfontosabb eredményét.

Közölte: néhány ország megint felvetette, hogy a szankciókat ki kell terjeszteni az energiára, szénre, gázra, olajra, „sőt maga az ukrán elnök is – aki videókapcsolaton keresztül vett részt a megbeszélésen – ezt kérte tőlünk”.

„Mi ezt megfontoltuk, majd elutasítottuk, tekintettel arra, hogy Magyarországra a gáz 85 százaléka Oroszországból érkezik, az olajnak pedig több mint 60 százaléka. Egy szankció azt jelentené, hogy a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassul, majd megáll” – folytatta a miniszterelnök.

Kiemelte: „ez elfogadhatatlan, ez ellentétes a magyarok érdekével, sőt azt jelentené, hogy valójában velük fizettetik meg a háború árát”.

„Szerencsére nem csak mi vagyunk ebben a cipőben, néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerült érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj” – jelentette ki.

Orbán Viktor kitért rá: péntek reggel a munkát folytatják, az extra magasra felszökött energiaárak kérdését tárgyalják meg, és megvitatják, mit kell tenni Brüsszelben annak érdekében, hogy az energia ára csökkenjen.

Később kiadott közleményében Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte, hogy a csúcstalálkozón Volodomir Zelenszkij ukrán elnök két követelést fogalmazott meg Magyarországgal szemben. Az első követelés arra vonatkozott, hogy a magyar miniszterelnök szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök.

A csütörtök éjjel folytatott megbeszélés másik fontos eredménye, hogy Magyarország több mint százmilliárd forint szabadon felhasználható európai uniós forrást kap az orosz–ukrán háború miatt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a közmédiának nyilatkozva azt mondta, Orbán Viktor komoly befolyását, a magyar érdekképviselet hatékonyságát mutatja, hogy az országnak járó uniós forrásokon túl Magyarország még háromszázmillió eurót kap az Ukrajnából érkező menekültek ellátása miatt.

Kifejtette: ezt a több mint százmilliárd forintot szabadon lehet felhasználni azokra a költségekre, amelyekkel ez a háborús helyzet együtt jár. Mint mondta, az összeg nagy segítség ahhoz, hogy ne a magyar embereknek kelljen a háború árát megfizetnie.