2024. április 25., csütörtök
UKRAJNAI HÁBORÚ

Az EU felelősségre vonást követel

Az EU szankciói jelentős hatást gyakorolnak Oroszország és Fehéroroszország gazdaságára, be kell azonban zárni a megszorító intézkedések megkerülését lehetővé tevő kiskapukat – szögezték le az uniós tagországok vezetői a tegnap befejeződött brüsszeli csúcstalálkozójukon. A kétnapos értekezleten megvitatták az Ukrajna elleni orosz háborúra adható válaszokat, az európai biztonság és a védelem helyzetét, valamint az energiaügyi és gazdasági kérdéseket.

Zárónyilatkozatot fogadtak el a tegnap befejeződött brüsszeli uniós csúcstalálkozón. A dokumentum hangsúlyozza: a szankciók képesek arra, hogy hatékonyan meghiúsítsák Oroszország képességét az Ukrajna elleni agresszió folytatására, de a büntetőintézkedések széles körű betartására van szükség. Az Európai Tanács felszólította Moszkvát, hogy állítsa le a háborús bűnnek minősülő támadásokat, tegye lehetővé humanitárius folyosók létrehozását a civilek evakuálására, és biztosítson hozzáférést a humanitárius segélyekhez.

Az EU vezetői a nyilatkozatba belefoglalták azt is, hogy az ukrajnai invázió felelőseit a nemzetközi joggal összhangban felelősségre kell vonni. Emellett kötelezettséget vállaltak, hogy továbbra is támogatják az ukrán kormányt és a háború utáni demokratikus Ukrajna újjáépítését. Az Európai Bizottságot (EB) felszólították, sürgősen fejezze be a menekülteket befogadó tagállamok támogatásával kapcsolatos javaslat kidolgozását, mert a nekik szánt uniós összeget csak így lehet mielőbb mozgósítani.

A csúcstalálkozó első napján (videókapcsolatban) Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utalt arra, hogy az Oroszországgal folytatott háború az értékek összecsapása, amelyben Ukrajna méltónak bizonyult az uniós tagságra. Az EU-nak ugyanakkor felrótta, hogy késik az újabb szankciókkal Moszkva, különösen az orosz energiaszektor ellen, amely „Vlagyimir Putyin orosz államfő hadigépezetét táplálja”.

Hosszú kocsisor a Mariupolból kivezető egyik úton (Fotó: AP via Beta)

Hosszú kocsisor a Mariupolból kivezető egyik úton (Fotó: AP via Beta)

Az értekezlet munkájába az első nap bekapcsolódott Joe Biden amerikai elnök is. Az uniós vezetők javasolták neki, hogy Washington és az EU a jövőben is hangolja össze az Oroszország elleni intézkedéseit, s együtt hiúsítsák meg a büntetőintézkedések megkerülésére irányuló törekvéseket.

A közösség vezetői ezúttal nem fogadtak el szankciókat, ám jelezték: továbbiak előkészítésén dolgoznak. Az EU céljai között szerepel az orosz gázimport csökkentése. 

BEZÁRJÁK A KISKAPUKAT

Az Egyesült Államok és az EU új partnerséget hoz létre, hogy csökkentse Európa függőségét az orosz energiahordozóktól – ismertette tegnap Biden és Ursula von der Leyen EB-elnök. Az USA arra törekszik, hogy partnereivel együttműködve még legalább 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt biztosítson Európának az idén.

Olyan is akad, aki bevásárlókocsit tolva igyekszik elhagyni az Azovi-tenger partján fekvő várost (Fotó: AP via Beta)

Olyan is akad, aki bevásárlókocsit tolva igyekszik elhagyni az Azovi-tenger partján fekvő várost (Fotó: AP via Beta)

Az EU vezetői indítványozták Oroszország nemzetközi szervezetekben betöltött szerepének felülvizsgálatát is, egyúttal blokkolni kívánnak minden tranzakciót, amely érinti Moszkva aranytartalékait. Azonos javaslattal álltak elő a világ hét legfejlettebb országának (G7) a vezetői is, akik szintén Brüsszelben találkoztak. G7-csoport ülésén megállapodtak abban, hogy összehangolják a szankciók esetleges kijátszásával szembeni válaszlépéseket. Emmanuel Macron francia elnök a G7-csúcs után kijelentette: a Nyugat kész arra, hogy szükség esetén fokozza az Oroszország elleni szankciókat.
A Nyugat totális hibrid háborút indított Oroszország ellen – állítja Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter szerint a Nyugat meg akarja fojtani az orosz gazdaságot és az egész országot.

AZONNALI BEFEJEZÉST SÜRGETNEK

Az ENSZ Közgyűlése a hadműveletek azonnali leállítását követeli Moszkvától, egyszersmind felszólítja, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. Az erre vonatkozó határozatra a 193 állam alkotta testületben 140-en szavaztak csütörtökön. A dokumentum nem kötelező érvényű.

Az invázió második hónapjába lépve a frontvonalak befagytak – mondta Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök egyik főtanácsadója. Mások úgy tudják, az ukránoknak sikerült visszafoglalniuk több települést Kijev közelében. Arról számoltak be, hogy csapataik támadást indítottak Mikolaiv és az orosz ellenőrzés alatt álló Herszon irányába is.

Homokzsákokkal takarják be Tarasz Sevcsenko harkivi szobrát. A nemzeti hősként tisztelt költő, író, festő, grafikus és humanista 16 méteres bronzszobra 1935 óta áll (Fotó: AP via Beta)

Homokzsákokkal takarják be Tarasz Sevcsenko harkivi szobrát. A nemzeti hősként tisztelt költő, író, festő, grafikus és humanista 16 méteres bronzszobra 1935 óta áll (Fotó: AP via Beta)

Moszkva tegnap közölte: a harcok kezdete óta 1351 orosz katona esett el, 3825 megsebesült. Az ENSZ pedig úgy tudja, hogy az ukrán civil áldozatok száma meghaladja az ezret. 

Az orosz hadügyminisztérium közölte, hogy Luhanszk megye 93 százalékát már „felszabadították”. Azt is közölték, hogy Kalibr-robotrepülőgéppel megsemmisítettek egy üzemanyagraktárt a Kijev melletti Kalinyivka településen.

Mariupoli illetékesek szerint háromszázan halhattak meg az óvóhelyként használt városi színházat ért múlt heti orosz bombatámadásban. Ugyanitt hadifogolycsere is történt. Ezenfelül átadtak Oroszországnak 11 kereskedelmi tengerészt, akinek a hajója Odesszánál süllyedt el, az oroszok pedig elengedték egy ukrán mentőhajó 19 tagját. (Szerkesztőségi összefoglaló)