2024. április 19., péntek

A tartalmas szórakozás és a közösségépítés tere

Várja új tagjait a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete

Tisztújítás történt a 40 falubeli és környékbeli kisgyermekes családot és szimpatizánst tömörítő bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete élén, mivel Fodor Zoltán elvállalta a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségének vezetői tisztségét, és a szabályzat értelmében más funkciót nem tölthet be. Az Életfa vezetését Stefanov Frida kétgyermekes édesanya vállalta. Fodor Zoltánt, a bácskossuthfalvi nagycsaládosok egyesületének leköszönő elnökét arra kértük, hogy összegezze a szervezet elmúlt egy évét.

– Elérkezett az idő, hogy az Életfa elnökségét továbbadjam az ifjabbaknak, hiszen a Vancsesz vezetői pozíciójával nem összeegyeztethető tevékenység. Minden más kötelezettségem ellenére biztosítottam a tagságot arról, hogy a pályázatok megírásában, a rendezvények lebonyolításában továbbra is maradéktalanul a szervezet, illetve az új elnökség rendelkezésére állok, és azon leszek, hogy a megkezdett utat folytatni tudják, folytatni tudjuk. A pályázati határidőink kötnek bennünket, ezért fontos, hogy az újonnan megválasztott csapat meg tudja kezdeni a munkáját minél hamarabb – mondta Fodor Zoltán, aki elárulta, hogy a múlt év sem telt kihívásmentesen. Ugyan már szabadabb volt a mozgástér, de a járványhelyzet még éreztette a hatását, viszont az Életfa betervezett rendezvényeit – alkalmazkodva a körülményekhez – sorra meg tudták valósítani.

– Ehhez hozzájárult, hogy a támogatóink a nyertes pályázatainkon keresztül biztosították hozzá a megfelelő hátteret. Köszönettel tartozunk a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárságnak, Topolya községnek és falunk helyi közösségének, hogy tudtunk működni, és programokat tervezni-szervezni. Emellett Magyarország kormányán keresztül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége vett bennünket a szárnyai alá. Az éves számadásunk után kikristályosodott, hogy valamivel több, mint 200 ezer dinár értékben kaptunk támogatást a múlt évben forrásainknak köszönhetően. Emellett a programok megvalósításában a tagságunkhoz tartozó édesanyák húzóerejének volt hatalmas jelentősége, és bízom benne, hogy ezt a jó energiát az előttünk álló időszakban is tovább tudja majd vinni az Életfa – hangsúlyozta a szervezet elnöke, aki visszaemlékezett a múlt évi jelesebb programokra.

– Az egyik legemlékezetesebb és legtömegesebb rendezvényünk a Mézédes délután köré szervezett képzőművészeti és mézeskalácsház-építő pályázatunk volt. Ezt megelőzően a nyárbúcsúztató, tanévnyitó palacsinta-pizza partink bizonyult még sikeresnek, amit a játszótéren, a szabadban tartottunk meg. Emellett az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban szervezett bábszínházas előadás keretében lebonyolított Mikulás-partit szerveztük meg. A szervezetünkhöz tartozó elsős kisdiák ekkor vehette át a hagyományos tanévkezdő támogatásunkat, vagyis a számára összeállított tanszercsomagot, az alsósok pedig a mikuláscsomagot – nyilatkozta Fodor Zoltán, majd azt is megtudtuk, hogy a civil szervezetek működésének a kulcsa, hogy előre gondolkodva pályáznak a különböző forrásokra. Így tervezik a már hagyományossá vált húsvéti foglalkozást, a nyári családi napot, a nyárbúcsúztató palacsintapartit, majd a népszerű Mézédes délutánt.

Fodor Zoltán végül felhívta valamennyi, a faluban és a környező településeken élő család figyelmét arra, hogy az Életfa várja a jelentkezésüket, hogy támaszként igyekezzenek megkönnyíteni egymás hétköznapjait, tartalmasan szórakozni a rendezvényeiken, a gyermekeket észrevétlenül beavatva a közösségben gondolkodás fontosságába.

Nyitókép: A palacsintapartin készült csoportkép (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)