2024. április 19., péntek

Időutazás a zene szárnyán

Vitkay Kucsera Ágota és Jelena–Simonović Kovačević adott koncertet a VM4K csütörtök esti rendezvényén a szabadkai Zeneiskolában

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ csütörtök esti rendezvényére ezúttal a szabadkai Zeneiskolában került sor, ahol Vajdaság mikrokozmosza címmel dr. Vitkay Kucsera Ágota koncert- és operaénekes, rendes egyetemi tanár, valamint mgr. Jelena–Simonović Kovačević zongoraművész, egyetemi docens adott koncertet. A hangverseny tulajdonképpen egy projektum része, amely kutatást is magába foglal. Az est folyamán a közönség lényegében vajdasági származású, nemzeti kisebbségekhez tartozó, ismert zeneszerzők műveiből hallhattak válogatást. Az előadók arra törekedtek, hogy a szerzemények különböző periódusokból legyenek, így régebbi és újabb dalok is repertoárra kerültek.

– A műsor mögött nagy kutatómunka áll, amelyet a felsőoktatási tudományos titkárság támogatott, a projektumon pedig dr. Milan Milojković muzikológus is dolgozott velünk. Neki köszönhetjük a programfüzetünkben megjelent bemutatást is, amely rövid ismertetőt ad a zeneszerzők életéről, tevékenységéről, a korról, amelyben alkottak, és a zeneművekről is – hallottuk Jelena–Simonović Kovačevićtől.

A koncert során olyan szerzeményeket is hallhattunk, amelyek vajdasági költők szövegeire készültek, de olyanokat is, amelyekkel a zeneszerzők a gyerekeket célozták meg. Egyes dalok avantgárdabbak voltak, másokban a népi zene is érezteti a hatását. Felcsendültek Schlesinger József, Ivan Kovač, Isidor Bajić, Mikuláš Schneider-Trnavský, Josif Marinković, Király Ernő, Krešimir Baranović, Rudolf Brucci, George Enescu, Ábrahám Pál és nem utolsósorban Vitkay Gyula művei, aki Vitkay Kucsera Ágota dédnagyapja volt:

– Rengeteg hangszeren tudott játszani, sokoldalú zenész volt, a magyar népdalokat is gyűjtötte. Szerette a népies szerzeményeket, például a Felmegyek a hegyre, lenézek a völgybe című dalról sokan azt gondolják, hogy népdal, holott a dédnagyapám írta 1911-ben és még megvan kéziratban.

A zenészkolléganőmmel úgy gondoltuk, hogy be kell mutatnunk azokat a zeneszerzőket, akik szerzeményeit talán ritkábban lehet hallani, holott közülük sokan mély nyomot hagytak maguk mögött, nem csupán a zenében, hanem a vajdasági közéletben, az oktatás terén is. A szülőhelyből kifolyólag Újvidékből indultunk ki, majd pedig szélesítettük a kört – mondta Vitkay Kucsera Ágota.