2024. április 23., kedd

Szerbia dollárban is fizetheti a gázt

Moszkva csak a „nem baráti” országoktól kéri rubelben a földgáz árát

– Szerbia aggodalma prioritás lesz Oroszország számára – fogalmazott tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Aleksandar Vučićnak, Szerbia elnökének arra a kijelentésére reagálva, hogy sok újabb problémát hoz Szerbiának az a moszkvai döntés, hogy rubelben kéri a földgáz árát.

 – (Vučićnak) igaza van, ez valóban problematikus helyzetet teremthet, mivel Bulgária ebben az esetben ellenséges lépéseket tett irányunkban. Ezért, ha akarja, ha nem, rubelben kell fizetnie, ugyanakkor ez nem vonatkozik Szerbiára. Aggodalmait prioritásként kezeljük – nyugtatta meg Belgrádot az orosz szóvivő.

Mint ismeretes, valamivel korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be, hogy azt tervezik, hogy a nem baráti országokkal ezentúl rubelben fizettetik meg a gázt.

– Az orosz tulajdon befagyasztása külföldön lerombolta a bizalmat, és Moszkva azt tervezi, hogy a nem baráti országoknak a jövőben rubelben kell fizetniük a nekik szállított orosz földgázért. Oroszország továbbra is rendben szállítja a földgázt, a változás egyedül a fizetések pénznemét érinti, és a Gazprom vállalatnak ennek megfelelően kell módosítania a szállítási szerződéseket – közölte Putyin.

Az orosz elnök bejelentése után a rubel a korábbi gyengülést követően hatalmasat erősödött, a dollár elleni 104-es szint környékéről 99 közelébe jutott, ami majdnem háromhetes csúcsot jelent.

Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója tegnap kijelentette: a bulgáriai gáztranzitot nem érinti a „rubelesítés”, és a Balkáni Áramlatra vonatkozó, 20 évre aláírt szerződés szerint Bulgária nem állíthatja le a területén keresztül történő szállítást. „Ezt az oroszok már 2023 végéig kifizették a bolgároknak. Mi a tranzitot euróban fizettetjük meg” – mondta Bajatović, aki szerint jó, hogy a Gazprom és a Gazprom Export nincs a szankciós listán.

– Szerbiát az Orosz Föderáció nem tekinti ellenséges országnak, és úgy gondolom, hogy ez soha nem is történik meg, tehát valószínűleg sikeresen megoldjuk a gáz és az orosz kőolaj beszerzésének kérdését is, és hiszem azt, hogy az EU-nál megértésre találunk – mondta a vezérigazgató. Közölte még, hogy a Srbijagas megkezdte az udvarnoki tároló feltöltését a pillanatnyi piaci árak szerint, melyek Putyin bejelentése után ezer köbméterenként, szállítással együtt, elérték az 1400-1500 dollárt. Naponta érkezik a szerződésben lefektetett hatmillió köbméter földgáz, emellett Udvarnokon a szerbiai tartalékok 50 millió köbmétert tesznek ki, a Gazprom Export 160 millió köbméteréből pedig Szerbia 40 millió köbméterre számíthat tőzsdei áron.

Zoran Grubišić, a Belgrádi Bankakadémia tanára úgy nyilatkozott, a rubelben való elszámolással Putyin arra törekszik, hogy megőrizze az ország devizatartalékait és stabilizálja a hazai valuta árfolyamát. Mivel az intézkedés csak a Moszkva iránt ellenséges országokra vonatkozik, Szerbiára nézve nem érvényes.

– A devizatartalékok és a nemzeti valuta stabilitásának megőrzése a cél, hiszen az események veszélybe sodorták a rubelt, és az is világos, hogy Oroszországnak a tőke kiáramlásával kell szembenéznie. Ennek folytán csökkennek a devizatartalékai, melyek részben külföldön rekedtek, s nem tudni, hogyan szabadíthatók fel, miközben a rubel gyengül. Az intézkedés most az ún. nem baráti országok Oroszországból energiahordozókat importáló társaságaira irányul, ránk azonban nem vonatkozik. Minden szerződés érvényben marad, csak rubelben kell fizetni. A földgázt vásárló nyugati vállalatok a londoni vagy valamely más devizatőzsdén szerezhetik be a rubelt, végső esetben a moszkvain. Pillanatnyilag nincs más választásuk, mivel rövid időn belül nem tudják mással helyettesíteni az orosz gázt. Egy olyan játék ez, melyben nem szabványos intézkedések történnek, viszont a helyzet sem szabványos – mondta Grubišić.

Az orosz kormány és jegybank egy hetet kapott arra, hogy megtalálja a megoldásokat a fizetési változásokra. Arra a kérdésre, hogy az európai vásárlók nem tekintik-e szerződésszegésnek a rubelre való váltást, Peszkov szóvivő azt mondta: amint kapcsolatba lépnek Moszkvával, és elmagyarázzák nekik az új feltételeket, belátásuk szerint állást foglalhatnak.

Januárban a Gazprom külföldi földgázeladásainak 58 százalékát euróban számolták el, 39 százalékát dollárban, 3 százalékát pedig font sterlingben.

A vásárlók számára az a nagy kérdés, hol és milyen árfolyamon juthatnak hozzá a rubelhez. A nem baráti országok korábban Moszkvában felállított listáján az EU-tagállamok, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Kanada, Norvégia, Szingapúr, Dél-Korea, Svájc és Ukrajna szerepel.