2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Agyzsibbasztó

Ezzel a különös melléknévvel olyan műalkotásokat és más dolgokat minősítenek a beszélők, amilyenektől szinte megáll az ember esze: Átlépte a 10 milliárd megtekintést a világ legnézettebb, agyzsibbasztó videója. – 18 agyzsibbasztó képregény azoknak, akik csípik a fekete humort. – Agyzsibbasztó komédia lett az új magyar film. – Agyzsibbasztó reklámmal támad a CBA. – Agyzsibbasztó előzetest kapott a főzni nem tudó Paris Hilton főzőműsora. – Képtelenség eldönteni, hogy Lil Nas X albumpromója nagyon kreatív vagy simán agyzsibbasztó. – Agyzsibbasztó rekord kerülhet a Guinness-rekordok könyvébe. – Legalább egy héten át tombol az agyzsibbasztó kánikula az országban. – Agyzsibbasztó módszerrel hekkelték meg a piacokat bezáró rendeletet Botoșaniban.

A szó utótagja a zsibbaszt, illetve a zsibbad igével van összefüggésben. A zsibbadtság állapotába való juttatás vagy kerülés egyrészt testrészre, rendszerint végtagra vonatkozik (ennek során főleg vérkeringési zavar miatt átmeneti, felületi érzéstelenülés, kisebb-nagyobb mozgatási nehézség kíséretében bizsergő, zsongító fizikai érzés jelentkezik az emberben), másrészt lelki, szellemi bénultságra, tehetetlenségre, érzéketlenségre, lelki, szellemi zsibbadtságra.

Főnévként az agyzsibbasztó szó általában olyan élményforrásra utal, amely szellemi bénultságot, érzéketlenséget okoz: A közös filmjüket úgyis megnézem, megnézzük, agyzsibbasztónak jó lesz. – Meglepően szórakoztató filmecske, még ha időnként kissé gagyi is, plusz elég rendesen agyzsibbasztónak is titulálható. – Maga a film persze nem váltja meg a világot, de kellemes agyzsibbasztónak, búfelejtőnek, szórakoztató műnek tökéletesen alkalmas. – A Családi bunyó március 14-én debütál a magyar mozikban, és már első ránézésre is atom agyzsibbasztónak nézett ki. – Mivel hosszú nap állt még előttünk, nem akartam a néhol „agyzsibbasztónak” is titulálható muzsikájukkal lefárasztani magam. – De mondjuk a gyerekek, szeretik ők is, a célközönség, csak mikor a négyéves unokaöcsém nézi, akkor nagyon agyzsibbasztónak tűnik.

Az agyzsibbasztás eszköze fogyasztási cikk is lehet: Így csütörtök estére hoztam egy kis agyzsibbasztót. – Este valahol megihatnánk valami agyzsibbasztót! – De viszek valami agyzsibbasztót, nem akarom végig éberkedni az utat. – Milyen agyzsibbasztót rendeltek mára? – Nekem meg csapolj valami agyzsibbasztót! – Akár felnőtt gyerekeknek is ajánlható, pár sör mellé ideális agyzsibbasztónak. – Most van egy kis nyugi, gyorsan benyelem a körtés Sopronimat, amit agyzsibbasztónak vettünk ma.