2024. április 19., péntek

Pechán József-fényképkiállítás Verbászon

A nem mindennapi fotók április 15-éig tekinthetők meg

A verbászi Városi Múzeumban tegnap délben kiállítás nyílt Pechán József fényképeiből. Az újvidéki Jovan Mandić gyűjteményéből kiállított fényképek Pechán kevéssé ismert fotóművészetébe engednek betekintést, amely gazdag és sokrétű volt, a dokumentumfotózástól kezdődően a fotóperformanszon és vizuális metamorfózisokon át egészen az aktfotózásig. Szinte valamennyi zsánerben úttörő volt, szívesen kísérletezett a fotográfia adta lehetőségekkel, s azt „előtanulmányként” festészetében is felhasználta. Jómaga sohasem rendezett fotótárlatot, ezért e verbászi kiállítás ritka alkalom, hogy a művészetkedvelők megcsodálhatják fényképész-tevékenységét. Bemutatott munkáiból kiderül, hogy kiváló érzéke volt a figurális kompozíciók iránt, jól „beállított” jeleneteket rögzített, de művészi értékű témákat is.

− E kiállítással a jeles verbászi festő, fotós, szobrász, grafikus és iparművész, Pechán József halálának 100. évfordulójára emlékezünk, külön hangsúlyt fektetve a ránk maradt és kevésbé ismert, ám rendkívül értékes fényképgyűjteményre. Több évtizede ugyanis kifejezett igény van a nagyszerű festő és kiváló fotós művészetének átértékelésére, újabb kori értelmezésére, művészi újragondolására. Ez a kiállítás egyébként az első abban a ciklusban, amely tágabban igyekszik bemutatni és feltárni a verbászi festő szerteágazó művészetét, s európai kontextusba helyezni azt. Mint kissé elfeledett (vagy inkább: még kellőképpen ki nem kutatott) és kellő módon nem méltányolt alkotót, mindenképpen el kell őt helyezni a vajdasági művészfotózás történetében is – fogalmazott a megnyitón dr. Németh Ferenc művelődéstörténész, egyetemi tanár.

A kiállítás megnyitóján (Fotó: Paraczky László)

A kiállítás megnyitóján (Fotó: Paraczky László)

A fotókiállítás Pechán József halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat része, amelyet a verbászi Városi Múzeum Pechán József – egy évszázaddal később elnevezéssel az idén februárban indított. Az év végéig havi rendszerességgel több rendezvényen is megemlékeznek a nagy művészről.