2024. március 29., péntek

Művész és tanár

A Vinkler Imréről készült kismonográfiát mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban

A Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában nemrég Vinkler Imre (1928–1967) szabadkai festőművészről és rajztanárról szóló kismonográfia jelent meg, amelynek a szerzője Kucor Tamara művészettörténész. A könyvbemutatóra kedden, a Szabadkai Városi Múzeumban került sor, ahol az egybegyűlteket Mihájlovity Anikó, a múzeum igazgatója köszöntötte.

Ahogyan azt a továbbiakban Virág Gábortól, a Forum igazgatójától hallottuk, a könyv a Képzőművészeti kismonográfiák sorozatuk része, amelynek új ciklusa 2015-ben indult újra dr. Ninkov K. Olga művészettörténész, muzeológus szerkesztésében.

– Nagyon fontosnak tartom ezt a sorozatot, lehet rá alapozni, segít a kutatásban, és ez a könyv is ilyen. Kismonográfiának nevezzük, de megállja a helyét a nagyok között is. Amikor korábban arról beszéltünk, hogy melyik művészekről készülhetnének monográfiák, akkor Juhász Árpád, Telcs Ede, Nemes Fekete Edit, Than Mór – remélem majd az is megjelenik – mellett Vinkler Imre nevét mondtuk. Arra törekszünk, hogy régebbi és újabb alkotókat is bemutassunk. Vinklerrel kapcsolatban mindig valamilyen jeleket éreztem. Amikor például portrékiállításunk volt, a Vinkler-képhez virágokat helyeztek le a tanítványai, azután Újházi Adrienn-nel, a rokonával lettek közösen kiállítva az alkotásaik és így tovább – hallottuk Ninkov K. Olgától.

A Vinkler Imre kismonográfia bemutatója a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Molnár Edvárd)

A Vinkler Imre kismonográfia bemutatója a Szabadkai Városi Múzeumban (Fotó: Molnár Edvárd)

A Vinkler Imre kismonográfia Kucor Tamara művészettörténész első kötete.

– Nagy öröm volt a számomra Ninkov K. Olga felkérése. Tulajdonképpen amióta megismerkedtünk, arra készített fel, hogy erre sor kerül. Megközelítőleg három és fél éve, amikor az egyetemet fejeztem, Vinkler Imréről kezdtünk beszélni. Először nem is tudtam, hogyan fogjak hozzá ehhez a munkához. Mivel helyi festőről van szó, nagy kihívást jelentett a számomra. Ninkov K. Olga a műveinek összegyűjtését illetően is a segítségemre volt. A Szabadkai Városi Múzeum gyűjteményében tizenöt Vinkler-mű található, de más intézményekben és magánszemélyeknél is előfordulnak, sajnos sok alkotása tűzben égett el. Amikor ezzel megvoltunk, akkor kaptunk egy átfogó képet a munkásságáról és ezt próbáltam meg belefoglalni ebbe a kötetbe. Élete során talán nem irányult rá kellő figyelem, inkább a későbbi generációk fedezték fel munkásságának az értékét – hangsúlyozta Kucor Tamara.

A könyv kétnyelvű, magyar és szerb, a fordítás Simon Vuletić Viktória munkája.

– A fordítás velejárója, hogy akarva-akaratlanul sok mindent megtanulunk, de e monográfia fordítása élvezetes volt a számomra. Amiatt is, ahogyan megírták, Vinkler élettörténete pedig magával ragadó. A tanítványai között szinte kultusz figura lett, szélesebb körben viszont némileg elfelejtődött, ezért is fontos ez a monográfiasorozat, amelynek immár ő is része lett – hallottuk Simon Vuletić Viktóriától.

A gazdagon illusztrált kiadvány formatervezője Szalma Viktória, recenzense dr. Baranyi Anna, a benne található színes fotókat Kolovics Szvetlana készítette. A könyvbemutatón jelen volt Újházi Adrienn is, aki a családi kötelékekről ejtett szót, majd pedig Vinkler tanítványai osztották meg az élményeiket.