2024. április 18., csütörtök

Átfogóan az egész Kárpát-medencéről

Bemutatták Székely András Bertalan: Kárpáton innen, tengeren túl című könyvét

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban bemutatták dr. Székely András Bertalan művelődésszociológus Kárpáton innen, tengeren túl című könyvét. A szerzővel dr. Papp Árpád néprajzkutató beszélgetett. Az író polihisztora a nemzetiségi kérdésnek, hiszen már négy évtizede elkötelezett kisebbség- és nemzetiségkutató.

Művelődésszociológushoz illően távlatokban fogja át az egész Kárpát-medencét, melyben komoly teret kap az örmény kisebbség kultúrája is. Természetesen ez nem véletlen, hiszen Székely András Bertalannak örmény családi gyökerei vannak.

A szerző legutóbbi, négy éve kiadott munkája óta megjelent publikációit gyűjtötte egybe jelen tanulmány- és esszégyűjteményébe.

– A kötet zömét a kisebbségi lét, kisebbségi kultúra, önszerveződés, megmaradás témakörei teszik ki, emellett a közép-európai és magyarországi nemzetiség, Kárpát-medencei- és határon túli magyarság kérdésköreiről is olvashatnak. Mindemellett helyet kapnak néprajzi és kulturális vonatkozású fejezetek is, azontúl, hogy a kötet egy amerikai útinaplójával zárul – emelte ki Székely András Bertalan.

Az első főfejezet (A népi kultúra vonzásában) írásaiban az író elsősorban az identitáskérdéssel foglalkozik. A szerző tizedik éve főszerkesztője A magyarországi nemzetiségek néprajza című többnyelvű kiadványsorozatnak, így ennek tapasztalatait is megosztja olvasóival. A könyvben az észak-amerikai navahó indiántörzs jellemzőinek átfogó bemutatására is sor került. Ezt követi a Sorsközösség a Kárpát-karéjban című nagyobb egység, amelyben megtalálhatjuk a kötet súlyponti tanulmányát a Trianon centenáriumának évében az itthon és az elcsatolt területeken közzétett sajtóközlemények tartalomelemzésén keresztül.

– A kiadványban megtalálható a Személyes közügyeim című fejezet is, amelyben családtörténeti ügyekkel foglalkozom, ami szintén nem mentes az egykori országhatáron belüli különböző tájakon élő elődeim sorsától, emellett vannak erdélyi örmény kötődéseim is. Egy olyan jeles századfordulós magyar örmény nemzetpolitikusnak a családjából származom, amelyik az első világháború előtti magyar parlamentben volt képviselő, kiváló felmutatható munkássággal – mondta a művelődésszociológus.