2024. március 29., péntek

Az emberi testbe is bejut a mikroműanyag

Egy új kutatás kimutatta, hogy a műanyagrészecskék bejutnak az emberi testbe, és a szervekben maradhatnak. A mikroműanyagok nyomait először emberi vérben mutatták ki, a tudósok a vizsgált minták közel 80 százalékában apró részecskéket találtak.

Az egészségre gyakorolt ​​​​hatásuk még nem ismert, írja a Guardian. A kutatók viszont aggódnak, mert a mikroműanyagok károsíthatják az emberi sejteket. A levegőt szennyező részecskék bejutnak a szervezetbe, és évente milliók korai halálát okozzák.

Hatalmas mennyiségű műanyaghulladék kerül a környezetbe, és a mikroműanyagok mára az egész bolygót szennyezik, a Mount Everest csúcsától a legmélyebb óceánokig. Ismeretes, hogy az emberek különféle apró hulladékszemcséket már étellel és vízzel is elfogyasztanak, illetve belélegzenek.

A tudósok 22 névtelen donor vérmintáját elemezték. Mind egészségesek és felnőttek voltak. 17 alany szervezetében találtak műanyag részecskéket.

A minták fele a palackgyártásban általánosan használt PET-műanyagból származik. A vérminták negyede polietilént tartalmazott, amelyből műanyag zacskókat készítenek.

– A műanyagtermelés 2040-re megduplázódik – mondta Joe Royle, a Common Seas jótékonysági szervezet alapítója. – Jogunk van tudni, hogy ez a sok műanyag mit tesz a szervezetünkkel – tette hozzá.

A kutatást a holland Nemzeti Egészségügyi Kutatási és Fejlesztési Szervezet és a Common Seas finanszírozta.