2024. április 25., csütörtök

Új technológia, új munkahelyek

Hamarosan megkezdi működését Óbecsén a Metal Shredder Kft.

A tervek szerint öt hónap múlva kezdi meg működését Óbecsén a Metal Shredder Kft., amely a magyarországi nemesfém tartalmú elektronikai hulladékok újrahasznosításával foglalkozó Metal Shredder Hungary Zrt. vajdasági székhelyű leányvállalata.

A gyárat Óbecsén a CBA üzletlánc üresen álló, Topolyai úton lévő üzlethelyiségében alakították ki. Az épületet kívülről már felújították, a belső munkálatok a jövő héten kezdődnek és a tervek szerint két-három hónapig tartanak majd. A munkálatokat szerdán megtekintették a vállalat, a helyi önkormányzat és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– A magyar kormány biztosított egy külpiacra kerülési lehetőséget Vajdaságban a CED és a HEPA pályázatokon keresztül, ezen pályázatokon indult a Metal Shredder Hungary Zrt. és sikeresen nyert. Ebből a pénzből vásároltuk meg ezt az ingatlant és újítjuk fel, valamint a legmodernebb környezetvédelmi technológiával ellátott berendezések beszerzése van folyamatban. Ezeknek az egyedi gépeknek a gyártása legalább fél év – mondta Kőris József, a Metal Shredder Hungary Zrt. egyik tulajdonosa és az óbecsei Metal Shredder Kft. vezetője.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Az első évben nyolc alkalmazottnak biztosítanak álláslehetőséget, de ezt a számot évente szeretnék megduplázni. Vegyészekre, technikusokra, környezetvédelmi mérnökökre egyaránt szükség van, tette hozzá Kőris József.

A Metal Shredder Kft. új munkahelyeket biztosít majd azoknak az óbecsei szakképzett fiataloknak, akik a környezetvédelem területén fognak majd tevékenykedni, mondta Kiss Igor, a községi képviselő-testület elnöke és a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Olyan technológiát hoznak Magyarországról, amely Magyarországon és Szerbiában is egyedülálló. Azzal, hogy ez a cég megjelent Óbecsén, nemcsak a városnak fontos, hanem Vajdaságnak és Szerbiának is. Másik fontos tényező, hogy a vállalat nagy hangsúlyt fektet a duális oktatásra, a fiatalok képzésére a szakközépiskolákban és a felsőoktatás területén egyaránt. Ez a gyakorlatban egyelőre Magyarországon valósul meg, de a tervek szerint Szerbiában is így lesz majd. A gyár működéséhez szükséges engedélyek megszerzése és hatástanulmányok összeállítása jelenleg is folyamatban van – közölte Kiss Igor.

Ez a kiemelt jelentőségű beruházás is azt bizonyítja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség hídszerepet tölt be Szerbia és Magyarország között, hangsúlyozta Újhelyi Ákos, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjelöltje.

– Annak érdekében, hogy ez a hídszerep megmaradjon, illetve erősödjön, és hogy ilyen és ehhez hasonló beruházások továbbra is meg tudjanak valósulni, arra kérjük a választókat, hogy április 3-án támogassák az egyedüli magyar listát, vagyis a Vajdasági Magyar Szövetséget – mondta Újhelyi Ákos.

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

(Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Az eseményen jelen volt még többek között Nyilas Mihály, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, dr. Molnár Viktor, a VMSZ óbecsei községi szervezetének elnöke és Fehér Szabolcs, tartományi energetikai, építkezési és közlekedési segédtitkár.