2024. március 29., péntek

Putyin részt vesz a G20 Indonéziában tartandó csúcstalálkozóján

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt akar venni a G20-as országcsoport október végén Bali szigetén tartandó csúcstalálkozóján – jelentette be Oroszország jakartai nagykövete szerdán, miután a G20 néhány tagországa az orosz fél kitiltásáról kezdett egyeztetni.

„Nemcsak a G20-as tagországok, hanem több szervezet is igyekszik kizárni Oroszországot" – mondta el sajtótájékoztatóján Ljudmila Vorobjeva, „aránytalannak" nevezve a nyugati államok magatartását. Hozzátette, hogy a fórum gazdasági kérdések megvitatására való, nem pedig arra, hogy az ukrajnai válságról tanácskozzanak.
„Természetesen Oroszország esetleges kizárása egy ilyen fórumból nem segítené a gazdasági problémák megoldását, sőt, nagyon is megnehezítené" – jegyezte meg a nagykövet, hozzátéve, remélik, hogy a következő G20-csúcstalálkozónak otthont adó Indonézia kormánya nem enged egyes nyugati országok részéről érkező „rettenetes nyomásnak".
Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője is szót emelt szerdán az ellen, hogy kizárják Oroszországot a következő G20-csúcstalálkozóról.
„Oroszország a G20-csoport fontos tagja, és egyetlen országnak sincs joga onnan kizárni egy másikat" – szögezte le a kínai szóvivő sajtótájékoztatóján.
Az Egyesült Államok és szövetségesei egyeztetéseket kezdtek arról, hogy Oroszország maradhat-e továbbra is a G20-csoport tagja az Ukrajna ellen indított háború után. Lengyelország kedden felvetette az amerikai kereskedelmi minisztériumnak Oroszország kizárását, és Varsó közlése szerint javaslatára „pozitív reakciót" kapott. Moszkva tényleges kizárása azonban nagy valószínűséggel egyes tagállamok vétójába ütközne.
Egy európai uniós forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta: „világossá tették Indonézia számára, hogy az európai országoknak nagyon problémás lenne Oroszország jelenléte a soron következő miniszteri találkozókon". Hozzátette azonban, hogy nincs olyan egyértelmű eljárás, amellyel ki lehetne zárni egy országot a csoportból.
A világ legnagyobb, iparosodott és feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-országcsoport tagjai közé tartozik Oroszország mellett Kína, az Európai Unió és az Egyesült Államok is. A tagok együttesen a világ bruttó hazai termékének (GDP) több mint 80 százalékát állítják elő, és a világ népességének több mint 60 százalékát adják.