2024. március 28., csütörtök

Fejlődő közösségi terek

Lakossági fórumot tartott Doroszlón a Vajdasági Magyar Szövetség

Lakossági fórumot tartott hétfőn délután Doroszlón a Vajdasági Magyar Szövetség. Megtekintették a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben zajló fejlesztési munkálatokat és beszélgettek az aktuális közéleti, közösségi témákról.

Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke a helyi fejlesztési projektekről beszélt, amelyek a Magyar Nemzeti Tanács, illetve Magyarország kormánya támogatásával valósultak meg vagy vannak folyamatban. Ilyen a Móricz Zsigmond MME vizesblokkjának felújítása, az udvar betonozása, a DISZ Ifjúsági Szervezet klubhelységének, az Önkéntes Tűzoltó Testület konyhájának felújítása, továbbá a Szent Imre herceg plébániatemplom épületén végzett munkálatok.

Dr. Úri Emese köztársasági képviselőjelölt kiemelte, a szórványban fokozott szerepe van minden intézménynek, illetve a civil szervezeteknek egyaránt.

– Minden kisebb településen, de a szórványban is hangsúlyozott a kultúregyesületek, azon intézmények szerepe, ahol tárt kapukkal várják az embereket a különböző események szervezésére, közösségi programokra, találkozásokra. Ezért tartjuk mi itt, a nyugat-bácskai szórványban fontosnak, hogy ezek a középületek, iskolák, kultúregyesületek udvarai, belterületei valamilyen módon szebbé, funkcionálisabbá váljanak. Ezek azok a helyek, ahol közösségként tudunk megnyilvánulni és továbbgondolni a jövőnket – mondta a képviselőjelölt.

Fremond Árpád köztársasági képviselőjelölt, a VMSZ alelnöke a lakossági fórum után megjegyezte, hogy Doroszlón is rengetegen foglalkoznak mezőgazdasággal, ezért nagy volt az érdeklődés a rendezvényen.

– Most sokan örülnek annak, hogy megduplázódott a területalapú támogatás. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a területalapú támogatás mellett az elmaradt támogatásokat is kifizesse a mezőgazdasági minisztérium. Sokan várnak még ezekre a támogatásokra, fontos volna, hogy ők is megkapják ezeket az összegeket, hiszen hatalmas a szárazság az év elején és a mezőgazdasági termelőknek minden egyes eszközre szükségük lesz, hogy egy jó évet tudjunk zárni. Biztos vagyok abban is, hogy amennyiben lesz megfelelő mennyiségű csapadék, akkor ez az év jó lesz, egyelőre sajnos nagyon rosszak a kilátások. A ma esti fórumon a VMSZ mezőgazdasági programjáról beszéltem, a célkitűzésekről, továbbá, hogy mennyire fontos az együttműködés a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségével, illetve, hogy a falugazdász hálózatot mennyire fontos fenntartani, hiszen a pályázás során nagyon lényeges, hogy minden egyes mezőgazdasági termelő az anyanyelvén tudjon pályázatot elkészíteni, ennek érdekében is segítséget kaphat a falugazdászoktól. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt a rendszert fent tudjuk tartani és az elkövetkező időszakban is minél többet tudjunk segíteni a mezőgazdasági termelőknek – hangsúlyozta a köztársasági képviselőjelölt.