2024. április 24., szerda

Lengyelország kiutasít negyvenöt orosz diplomatát

Negyvenöt, Oroszország számára kémkedő diplomata listáját adta át a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) a varsói külügyminisztériumnak, az érintettek sürgős kiutasítását kérve – közölte szerdai sajtóértekezletén Stanislaw Zaryn, a titkosszolgálatokért felelős lengyel miniszter szóvivője.

Az ABW által kedden a külügyminisztériumnak továbbított listán szereplő, diplomáciai státuszt élvező személyek valójában Lengyelország, valamint partnerei ellen folytatnak hírszerzési tevékenységet – mondta el Zaryn.

A kiutasítandó diplomaták az Oroszországi Föderáció titkosszolgálatának a tisztjei, illetve olyan személyek, akik együttműködtek velük – tette hozzá a szóvivő.

Aláhúzta: a szóban forgó diplomaták cselekedetei összeegyeztethetetlenek a lengyel joggal, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel is.
A lengyel kormányfői hivatal honlapján elérhető közlemény szerint a kiutasítási javaslatot az ABW Oroszországnak a Lengyelország, valamint szövetségesei iránti politikájával indokolta meg, és figyelembe vette az Ukrajnával szembeni orosz agressziót is.

Az azonosított orosz titkosszolgálati tisztek egyikét akkor leplezték le, amikor egy lengyel állampolgár ügyében folytattak nyomozást – áll a közleményben.

A szóvivő aláhúzta: tekintettel a gyanúsított számára a munkavégzése során elérhető iratok jellegére, az ő együttműködése az orosz titkosszolgálattal reális veszélyt jelentett Lengyelország biztonságára.

A „különféle diplomáciai státuszú" orosz állampolgárok kiutasítását megerősítette szerda déli sajtóértekezletén Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő. Közölte: a diplomatáknak öt napon belül kell elhagyniuk Lengyelország területét, egy kiutasított férfinak pedig 48 órán belül kell távoznia.