2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Agrobiznisz inkubátorházat alapítanának

Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) nyílik meg az első agrobiznisz inkubátorház, amelyet termelő és feldolgozó tevékenységet folytató kis- és közepes méretű mezőgazdasági gazdaságoknak szánnak. Tegnap a tartományi kormány aláírta a megállapodást az inkubátorház létrehozásáról, melynek alapítói a Vajdasági Fejlesztési Ügynökség, a Szávaszentdemeteri Vidékfejlesztési Ügynökség, a Mezőgazdasági Szakértői Szolgálat és az újvidéki Mezőgazdasági Kar.

Az inkubátorház létrehozását a Branko Ćurčić, a tartományi kormány alelnöke által vezetett gazdasági tevékenységek követésével és koordinálásával megbízott tanács kezdeményezte. Ćurčić szerint a tanács felismerte az agrobiznisz inkubátorház indításának szükségességét, amelynek célja a mezőgazdasági kis- és középtermelők fejlesztése, a mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatása és a hatékonyabb piaci megjelenés. Kiemelte, hogy Szávaszentdemeter több szempont alapján is kedvező helyszínnek bizonyult a projekt megvalósításához.

– A közelben található a Fruška gora Nemzeti Park. A hegy lejtőin jelentős gyümölcstermesztési, szőlőtermesztési és agroturisztikai területek találhatók. Szávaszentdemeter közvetlen környezetét jelentős mezőgazdasági erőforrások, valamint fejlett mezőgazdasági termelés jellemzi, amely kiváló alapot jelent a szektor tevékenységeinek fejlesztéséhez – mondta Ćurčić.

Az agrobiznisz inkubátorház elindításához szükséges megvalósíthatósági tanulmányt az újvidéki Mezőgazdasági Kar készítette el. Dr. Nedeljko Tica, a

Mezőgazdasági Kar dékánja szerint az inkubátorház létrehozása az egyik első lépés a mezőgazdasági termelők támogatásának új koncepciója felé.

– Az általunk készített tanulmány igazolja a projekt teljes létjogosultságát, igazolja azt a nagy támogatást, amelyet a tartományi kormány és Szávaszentdemeter a mezőgazdasági kis- és közepes termelők fejlődéséhez nyújt – mondta a dékán. Reményei szerint olyan modellről van szó, amit a jövőben Vajdaságban és Szerbiában is alkalmazni fognak.