2024. április 24., szerda

Módosul a községi költségvetés

A tervek szerint júliusban teszik közzé Óbecsén az energiahatékonysági pályázatot a polgárok számára

Az óbecsei községi képviselő-testület tegnap megtartott 23. ülésén a képviselők többek között jóváhagyták az Óbecse község 2022. évi első pótköltségvetéséről szóló határozatot. Az átütemezésre azért került sor, mert Óbecse község ötmillió dinárt kapott a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumtól a lakóépületek, családi házak és lakások energetikai helyreállítási programjának finanszírozására, amelyet a minisztérium a helyi önkormányzatokkal és a városi közigazgatásokkal közösen valósít meg. A községi költségvetésből ugyanekkora összeget különítettek el erre a célra, így Óbecse községben az idén összesen 10 millió dinárt fordítanak az energiahatékonyság javítására.

– A tervek szerint a következő napokban megkapjuk a minisztériumtól az irányelveket, amelyek megszabják a szabályzat kidolgozásához szükséges feltételeket. Ezzel a szabályzattal részletesen koordinálják az eszközbeszerzésnek, valamint a lehetséges kivitelezők kiválasztásának a módját. Fontos kiemelni, hogy a polgárok csak egyfajta támogatásra tudnak majd pályázni. A kidolgozott szabályzatot először el kell fogadnia a községi képviselő-testületnek, és csak azután tesszük közzé a hirdetést a kivitelezők számára. A jelentkező kivitelezők közül a polgárok választhatnak. Miután ez megtörtént, kiírjuk a pályázatot a polgárok részére. Azok a polgárok, akik sikeresen pályáznak, nem a saját folyószámlájukra kapják meg az eszközt, a község előszámla alapján a kivitelezőnek utalja majd át az összeget. Reméljük, hogy júliusig minden szükséges eljárást elvégzünk, és kiírjuk a pályázatot a polgárok számára – fogalmazott Svetlana Vuletić, Óbecse község polgármester-helyettese.

Különféle nagyobb összegű költségvetési bevételek miatt a közeljövőben ismét sor kerül egy újabb pótköltségvetésről szóló határozat meghozatalára, mondta Dragan Tošić, Óbecse község polgármestere.

– Két szerződést írtunk alá az Államigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztériummal, emiatt megváltozik a község idei költségvetése. Az egyik a szolgáltatóközpont felújítása itt a községháza épületén belül, amelyre 8,2 millió dinárt kaptunk a minisztériumtól. A másik a sportkomplexum kiépítése, amelyet a minisztérium 25 millió dinárral támogat, emellett további 8,3 millió dinárt különítünk majd el erre a célra a költségvetésből. Ami szintén nagyon fontos a helyiek számára, hogy sikeresen pályáztunk a tartományi mezőgazdasági titkárságnál a dűlőutak felújítására, konkrétan a pecesori út újjáépítésére. Ezt a titkárság 21 millió dinárral támogatja, a községi költségvetésből pedig mintegy 15 millió dinárt különítünk el erre a célra – mondta Dragan Tošić.