2024. április 19., péntek
VÁLASZTÁSOK 2022

Megújult a pirosi református temető

Az idén a halottasház is elkészül, Újvidéken a telepi templom új megvilágítást kapott

A pirosi református temető új, 630 méteres kerítést kapott. A temetőt évekkel ezelőtt elhanyagolták, ezért a pirosi magyarság számára nagyon sokat jelent ez a beruházás. Piroson vasárnap a VMSZ illetékesei megtekintették az elkészült kerítést.

Bancsi Ferenc, a Vajdasági Magyar Szövetség Pirosi Helyi Szervezetének elnöke elmondta, hogy a kerítés nagyon fontos bizonyítéka a vajdasági magyar közösség összefogásának.

– A szervezet 1,7 millió dinár anyagi támogatásban részesült, a Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alapon által anyaországi támogatáshoz jutott, de segítségül volt természetesen a Vajdaság Erdői Közvállalat és az önkormányzat is. A kerítés már nagyon rossz állapotban volt, úgyhogy biztonsági szempontból is nagyon fontosnak láttuk kicserélni – fogalmazott Bancsi Ferenc.

(Fotó: Dancsó Áron felvétele)

(Fotó: Dancsó Áron felvétele)

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke elmondta, minden közösség, így a kisebb közösségek is nagyon fontosak a magyarság számára, ezért fektet nagy hangsúlyt a Vajdasági Magyar Szövetség a szórványmagyarság gondjainak orvoslására.

– Ma itt lehetünk Piroson, ahol megtekinthetjük az itteni református temetőnek az új kerítését. Már évtizedek óta nincs kerítése a temetőnek, fontos volt helyreállítani, biztonsági szempontból is elengedhetetlen volt. Amikor úgymond megszületett a pirosiak körében ez az ötlet, akkor a Magyar Nemzeti Tanácshoz fordultunk és nyitott ajtókra találtunk anyaországi támogatások révén, amelyek megközelítőleg 1,7 millió dinárt tettek ki, így sikerült ezt a kerítést helyreállítani – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Hozzátette, nagyon fontos lenne még megépíteni a halottasházat, mivel ennek a temetőnek nincs ilyen épülete. Újvidék város illetékesei bejelentették, hogy a kápolna még az idén elkészül.

Az eseményen jelen volt Fremond Árpád, a VMSZ, alelnöke, Ökrész Rozália, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, a Magyar Szó igazgatója, Madarász Áron, a VMSZ tanácsának tagja, Ökrész Viktor, a Tartományi Pénzügyi Titkárság segédtitkára és Erdődi Edvina, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke, lapunk igazgatóhelyettese is.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

A temetőlátogatást követően a párt delegációja az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tett látogatást, ahol a felújítási munkálatok javában folynak.

A VMSZ indítványozására az önkormányzat 63 millió dinárt irányozott elő a városi költségvetésben erre a célra, a rekonstrukció után valóban impozáns épület áll majd a művelődési eseményeink lebonyolítására. A rekonstrukció tavaly szeptember elején kezdődött, a terv szerint az év derekán, de legkésőbb 2022 végéig befejeződik. Teljes tatarozásról beszélünk, kicserélik a fűtési rendszert, az épület víz- és a villanyhálózatot, a padlózatot is felújítják minden helyiségben. A falakat újraszigetelték, bemeszelik, az épület egy olyan felújításon megy át, amilyenen még egyszer sem, az elmúlt sok évtizedes létezése során.

A VMSZ tisztségviselői sötétedés után ellátogattak a közeli Szent Erzsébet-templomba is, ezt az építményt mostantól új reflektorok világítják meg éjjelente. A műszaki megoldások Fődi József munkáját dicsérik. A fényárban úszó templom a városnegyed világítótornyává vált.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

Basnec Igor, a VMSZ Telepi Helyi Szervezetének elnöke, segédpolgármester lapunknak elmondta, hogy két alkalommal is pályáztak a városnál, az első körben 712.000 dinárt sikerült a bádogosmunkákra és első meszelésre kapni, míg a második körben még 1,8 millió dinár jutott a templom külső megvilágítására és a toronyóra felszerelésére. Nagy öröm számunkra a templom megvilágítása, és várjuk az óra felszerelését is, amelynek a műhelyi összeszerelése már folyamatban. Nagy öröm számunkra a templom megvilágítása, várjuk az óra felszerelését is, amely már a műhelyben van. Az óra is Fődi József munkája – szögezte le Basnec.