2024. április 20., szombat

Pénteken és szombaton próba záróvizsga

Vicsek Annamária: Az eredmények visszajelzést jelentenek, hogy mely tanegységeket kell még gyakorolni, ismételni a júniusi megmérettetésig

Az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium kedden értesítést küldött az iskoláknak az idei próba záróvizsga megtartásával kapcsolatban. A nyolcadikosok pénteken matematikából, szombaton pedig anyanyelvből fognak vizsgázni, és aznap írják a kombinált tesztet is.

Miért fontos, hasznos a próba záróvizsga a nyolcadikosok, az iskolák számára? – kérdeztük Vicsek Annamáriát, az oktatási minisztérium államtitkárát.

– A próba záróvizsga célja az igazi záróvizsga körülményeinek pontos szimulációja – ekkor próbálhatják ki a diákok és a tanárok, hogyan kell majd az igazi záróvizsgát lebonyolítani – mikor kell megérkezni, milyen eszközöket szabad a vizsgára bevinni, hogyan kell az iskolának megszerveznie a záróvizsga előtti, közbeni és utáni feladatokat, milyen kell hogy legyen a tanterem rendezése és a munka szervezése, mik lesznek az osztályfőnökök, a felügyelő tanárok és a szupervizorok feladatai. Illetve fontos az is, hogy ekkor derüljön fény arra, mennyire állnak a tanulók készen a záróvizsgára – mely tartalmakat kell még a záróvizsgáig gyakorolniuk, elsajátítaniuk, hiszen az Oktatás Minőségellenőrzési Intézet olyan teszteket küld le az iskoláknak a próbára, amelyek hasonló feladatokból állnak, és ugyanúgy a 8 osztályos tananyag elsajátítottságát mérik, mint amilyen a júniusi záróvizsga lesz.

Március 25-én 13 órától matematikából, március 26-án 9 órától pedig magyar nyelvből fognak vizsgázni a nyolcadikosok, és ugyanaznap 11.30-tól írják meg a kombinált tesztet is, biológiából, földrajzból, történelemből, fizikából, illetve kémiából – tudtuk meg az államtitkártól.

Mi mindent tartalmaz még az iskolákhoz eljuttatott minisztériumi utasítás?

– Tekintettel a járványügyi helyzetre, természetesen az egészségvédelmi szabályokra is kitér a minisztérium utasítása. A záróvizsgát nem tornateremben, vagy hasonló nagyobb csarnokban kell lebonyolítani, hanem különálló tantermekben, úgy, hogy egy tanteremben legfeljebb 15 tanuló és egy felügyelő tanár legyen jelen. A diákok között legalább 2 méter távolságnak kell lennie, és padonként csak egy tanuló ülhet.

A tantermek előkészítésénél a padokat, ahol diákok ülnek, sorszámozni kell, méghozzá ugyanazzal a számmal, mint ami a diákok egységes névsorában az adott diák száma.

A sajátos nevelési igényű, vagy fogyatékkal élő tanulók esetében természetesen ekkor is érvényben van, hogy a nehézség, fogyatékosság típusától függő helyi feltételeket kell biztosítani – emelte ki Vicsek Annamária.

Említette, a próba záróvizsga eredményei visszajelzést jelentenek, mennyire állnak készen a tanulók az igazi megmérettetésre, amely júniusban lesz.

– Az igazi záróvizsgával ellentétben, ezek a tesztek a próbát követően az iskolában maradnak, és a tanárok javítás után majd azok alapján tudják a tanév végéig tervezni a munkát, hiszen egyértelmű visszajelzést kapnak majd arra, hogy esetleg mely tanegységeket kell még gyakorolni, ismételni. Fontos, hogy az eredményekről a tanárok a diákokat is tájékoztassák, értékeljék, beszéljék meg az eredményeket, hiszen a teszteredmények most – az igazi záróvizsgától eltérően – nem lesznek online megosztva, hanem az iskola belső használatra és további felkészülésre használja majd azokat, és a záróvizsgára való felkészítő foglalkozások operatív terveit is ezek alapján írják majd meg a tanárok – hallottuk az oktatási minisztérium államtitkárától.