2024. április 19., péntek
UKRAJNAI HÁBORÚ

Bennett: Hosszú az út a békéig

Kijev elutasította a Mariupol megadására felszólító orosz javaslatot

Másfél órás videomegbeszélést folytattak tegnap az orosz és az ukrán béketárgyalásokon résztvevő delegációk tagjai. Közben súlyos összecsapások zajlottak Mariupolban, amelynek védőit fegyverletételre szólították fel az oroszok. Kijev elutasította a megadásra szóló felhívást.

Jeruzsálem megfelelő helyszín lehetne egy orosz–ukrán csúcstalálkozóhoz – üzente Volodimir Zelenszkij az izraeli parlament és a kormány tagjaihoz intézett beszédében. Az ukrán elnök vasárnap esti videoüzenetében, amelyben ismételten fegyvereket kért, egyúttal további Oroszország elleni gazdasági szankciók bevezetését javasolta és kiemelte: Moszkva a „végső megoldás” kifejezést használja Ukrajna esetében, mint ahogy a nácik tették a zsidókkal kapcsolatban. „Ukrajna lerohanása egy átfogó és igazságtalan háború, amelynek célja, hogy elpusztítsa népünket, országunkat, városainkat, kultúránkat és gyermekeinket. Az orosz hadsereg szándékosan rombol” – figyelmeztetett.

Az izraeli miniszterelnök tegnap arról beszélt, hogy „a sok vitás kérdés” miatt „még hosszú az út” a háború befejezéséig. Naftali Bennett lát előrelépést a béketárgyalásokon, ám szerinte még mindig nagy a szakadék a szembenállók között.

Az orosz és ukrán tárgyalódelegáció tegnap másfél órás videomegbeszélést követően David Arahamia, az ukrán küldöttség tagja arról tájékoztatott, hogy a munkacsoportok is egyeztettek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy ítélte meg, hogy az ukrán fél miatt még nem sikerült komoly áttörést elérni a tárgyalásokon.

„MINDENKIT MEGÖLNEK” 

Az orosz haderő a hét végén azt ajánlotta a Mariupolt védő ukrán katonáknak, hogy tegyék le a fegyvert, s akkor elhagyhatják a kikötővárost. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes tegnap azt válaszolta, hogy „szó sem lehet semmiféle magadásról, vagy fegyverletételről”. Az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt mondta: az ostromlott Mariupolban az ukrán katonák nem teszik le a fegyvert, s nem hagyják el a várost. Szvjatoszlav Palamar százados, a védők egyik parancsnoka a CNN-nek azt mondta, hogy orosz hadihajók tíz percenként lövik a várost, ám ők nem adják meg magukat.

Mariupol közelében rögtönzött árkokba temetik a hullákat (Fotó: AP via Beta)

Mariupol közelében rögtönzött árkokba temetik a hullákat (Fotó: AP via Beta)

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Brüsszelben keményen bírálta a Mariupol elleni támadást. Hangsúlyozta: „Ami most Mariupolban történik, az súlyos háborús bűncselekmény. Az oroszok mindent lerombolnak, lebombáznak és válogatás nélkül mindenkit megölnek.”

Hasonlóan nyilatkozott előző nap Zelenszkij is, továbbá Manolisz Androulakisz Görögország ukrajnai főkonzulja, aki múlt kedden indult haza és vasárnap ért Athénba.

„Nem kívánom senkinek, hogy olyat lásson, amilyet én ott láttam. Mariupol egyike azon városoknak, amelyeket teljesen leromboltak. Anélkül, hogy fel kellene sorolnom a hasonló sorsot megélt városokat, tudjuk, hogy Guernicáról, Coventryről, Aleppóról, Groznijról, Leningrádról beszélek” – összegezte tapasztalatait. 

KIÉGETT A BEVÁSÁRLÓKÖZPONT

Kijevet orosz tüzérségi támadás érte vasárnap este. A Podil városrészben lakóházakat és egy bevásárlóközpontot találtak el a lövedékek, legalább nyolc ember halálát okozva. A bevásárlóközpont teljesen kiégett, akárcsak a környéken parkoló több autó is. Tegnap estétől újabb 35 órás kijárási tilalmat vezettek be a fővárosban, azaz hosszabbították meg az előzőt.

Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki „népköztársaságok” pedig arról számoltak be, hogy az ukrán kormányerők Grad típusú sorozatvetőkből indított rakétákkal lőtték Donyeck városát.

Az oroszok pedig manőverező robotrepülőgépekkel mértek csapást „zsoldosok és ukrán nacionalisták kiképzőközpontjára” a nyugat-ukrajnai Rivne térségében. A hírt tegnap ismertető Igor Konasenkov tábornok, az orosz hadügyminisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy a támadásnak 80 halottja volt.

RUSZOFÓBIÁRA FIGYELMEZTET

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos a faji megkülönböztetés felszámolásának világnapján nehezményezte, hogy világszerte megsértik, sőt lábbal tiporják az oroszok jogait, kultúráját, hagyományait. Tegnapi üzenetében példák sokaságát sorolta fel. „A ruszofóbia olyan példátlan méreteket öltött, hogy már neoholokausztnak nevezhető” – figyelmeztetett. Emlékeztetett arra is, hogy Ukrajnában már évek óta megsértik az orosz(ajkú) lakosság alapvető emberi jogait, szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát és anyanyelvhasználati jogát.

Egy harkivi lakás konyhája... illetve az, ami maradt belőle (Fotó: AP via Beta)

Egy harkivi lakás konyhája... illetve az, ami maradt belőle (Fotó: AP via Beta)

Az ukrán kormányfőhelyettes előzőleg arról beszélt a Sky News brit hírtévének, hogy Oroszország már majdnem minden háborús bűnt elkövetett Ukrajnában, ahol a helyzet egyre súlyosabb. Olha Sztefanisina megjegyezte: jóval több civil halt meg, mint ukrán fegyveres. „Putyin és a Kreml háborús bűnösök” – mondta, egyszersmind nyomatékosítva: „Ukrajna területe nem lehet alku tárgya, csak arról lehet szó legfeljebb, hogy a szakadár területek visszaintegrálódnak.”

Nyitókép: Mariupol közelében rögtönzött árkokba temetik a hullákat (Fotó: AP via Beta)