2024. április 25., csütörtök

Biden: Putyin vegyi és biológiai fegyverek bevetését tervezi Ukrajnában

Egyértelmű, hogy Oroszország vegyi és biológiai fegyverek bevetését fontolgatja Ukrajnában – jelentette ki hétfő este Joe Biden amerikai elnök, aki arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen lépés „súlyos" nyugati választ vonna maga után.

Nem vesz tudomás a valóságról – mondta Biden az orosz elnökről, Vlagyimir Putyinról, arra utalva, Moszkva nemrég azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy vegyi és biológiai fegyvereket tart Európában.
„Ez egyszerűen nem igaz. Ezt szavatalom" – hangsúlyozta az elnök Washingtonban, amerikai üzleti vezetőkkel tartott találkozóján.
„Ők (az oroszok) azt is bizonygatták, hogy Ukrajnában vegyi és biológiai fegyverek vannak. Ez egyértelmű jele annak, hogy ő (Vlagyimir Putyin) ezt a kétféle fegyvertípust tervezi bevetni" – folytatta.

Az amerikai elnök ezzel azokra a vádakra utalt, amelyeket korábban orosz tisztviselők hangoztattak Ukrajnával kapcsolatban, hogy egy Washington által támogatott állítólagos vegyifegyver-programot próbál elrejteni.
Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy „most, hogy Oroszország hamis vádakat fogalmazott meg, és úgy tűnik, Kína is átveszi ezt a propagandát, figyelemmel kell kísérnünk a vegyi vagy biológiai fegyverek esetleges orosz bevetését Ukrajnában".
Joe Biden hétfőn megismételte, hogy ilyen fegyverek bevetése Moszkvát a nyugati hatalmak „súlyos" megtorlásának tenné ki, anélkül, hogy ezek jellegét pontosította volna.

Vlagyimir Putyin „tudja, hogy súlyos következményekkel jár a NATO egységfrontja" – figyelmeztetett, anélkül, hogy részletezte volna.
Biden szólt arról is, korábban figyelmeztette orosz kollégáját, hogy az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrája elleni kibertámadások esetén az Egyesült Államok határozott választ ad.

Ezzel kapcsolatban felidézve a tavalyi, Genfben tartott csúcstalálkozójukon elhangzottakat, és közölte, „hosszasan beszélgettünk arról, hogy milyen következményekkel járna, ha kibertámadásokat indítana".