2024. március 28., csütörtök

Új terminált kap a niši reptér

A munkálatok 2024-ben fejeződnek be, nem befolyásolják a menetrendet

Egy újabb, 7700 négyzetméter területen fekvő terminál épületének kivitelezése vette kezdetét a niši Nagy Konstantin Repülőtéren, a munkálatok értéke mintegy 11 millió euró. Az alapkőletételen Tomislav Momirović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter, Mihajlo Zdravković, a Szerbiai Repülőterek közvállalat igazgatója, valamint Dragana Sotirovski, Niš polgármestere vett részt.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy az új terminál több millió új utast hoz majd a létesítménybe, akik nemcsak Niš, hanem egész Dél-Szerbia szépségeit ismerhetik meg. A cél az, hogy évente másfél millió utasa legyen a repülőtérnek, a pandémia előtt, 2019-ben, ez a szám a 400 ezret érte el – ismertette a miniszter. Az új terminál építése önmagában is új munkahelyeket teremt, de ezen túl, az utasok számának növekedésének köszönhetően, várhatóan több ezer új munkahely teremtődik, a térségben a tárcavezető reményei szerint.

Zdravković elmondta, 2024 márciusára készül el ez az új épületszárny, felújítják majd a régit is, így több mint 10 ezer négyzetméteren fekszik majd a repülőtér épülete. Az új terminálnak tíz check-in pontja lesz, a várakozás nem lehet hosszabb tíz percnél, az emeleten pedig boltok nyílnak. A munkálatok kivitelezése nem befolyásolja a repülőtér működését.

További projektumok létrehozása is zajlik Nišben: a leszálló és felszálló pálya szélesítésén, a repülőgépek parkolóhelyei számának bővítésén is hamarosan dolgoznak – számolt be az igazgató.