2024. április 24., szerda

A gazdák radikalizálják a tüntetéseket

A nem teljesített követeléseik miatt a mezőgazdasági termelők március 29-ére tiltakozó megmozdulást szerveznek, amelyenek keretein belül Belgrádba vonulnak, ahol a szerbiai elnökség épülete előtt tüntetnek majd – jelentette ki Dragan Kleut, a Bánáti Mezőgazdasági Egyesületek Szövetségének elnöke.

Mint mondta, több mint tíz nap telt el azóta, hogy Ana Brnabić kormányfőt és Aleksandar Vučić államfőt arra kérték, hogy a korábbi követeléseik mellett oldják fel a gabonák és egyes élelmiszerek kivitelére vonatkozó tilalmat, de máig nem kaptak választ a levelükre, amelyben azt is kérték az illetékesektől, hogy egyeztessenek velük a téma kapcsán.

Pár hónapja a termelők a többi között azt követelik, hogy a termőföldre vonatkozó támogatásokat növeljék 200 euróra hektáronként, töröljék el esetükben a dízelre kirótt jövedéki adót, szigorúbban ellenőrizzék a húsbehozatalt, de a tejpor és az élő állatok importját is. Azt is követelik az illetkesektől, hogy ne korlátozzák a kaniszterekbe tölthető üzemanyag mennyiségét – közli az N1.