2024. április 24., szerda
TARTOMÁNYI KORMÁNY

Új klímarendszert kapott a Szerb Nemzeti Színház

Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap ellátogatott a Szerb Nemzeti Színházba, ahol az új fűtési és hűtési klímaberendezés beszerelése zajlik, amelynek beszerzését a tartományi kormány támogatta. Az új berendezés megoldja a legrégebbi szerb színház régóta fennálló problémáját. Az új klímarendszer beépítése a maximális energiahatékonyság és gazdaságosság elérése érdekében is szükséges. A projekt megvalósulásával további 25 százalékkal csökkennek az energiaköltségek.

– Az elmúlt évtizedekben nem sikerült technikailag megfelelő módon megoldani ezt a problémát, mert a régi rendszer nem volt megfelelő és nagy zajjal járt. Biztos vagyok benne, hogy az általunk biztosított legmagasabb színvonalú berendezés a következő években kifogástalanul működik majd, és sokkal jobb feltételeket teremt a dolgozóknak és színházkedvelőnek – emelte ki a tartományi kormányfő. Elmondása szerint a tartományi kormány az elmúlt két évben 300 millió dinárt fektetett be a Szerb Nemzeti Színház karbantartására, felszerelésére, a homlokzat tisztítására és védelmére, valamint támogatta a hang- és videoberendezések, illetve a világítás korszerűsítését.

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár elmondása szerint 2016 óta folyamatosan dolgoznak a kulturális intézmények megerősítésén és igyekeznek minden kulturális intézményről egyformán gondoskodni.

Aleksandar Stankov, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy az új fűtő-hűtő egység beépítésére évek óta vártak.

– Az idén a Pera Dobrinović Színpad teljes rekonstrukcióját tervezzük, 117 millió dinár értékben. Az operatársulatunk igényeinek megfelelő új hangszerek beszerzése is a tervek között szerepel. Mindezt a tartományi kormány fenntartások nélküli támogatásának köszönhetően tudjuk megtenni – emelte ki a színházigazgató.