2024. március 29., péntek

Boldog anya, boldog baba

2019-ben indult útjára a Ringató program, amely a Magyar Nemzeti Tanács által támogatott és szervezett, hiánypótló foglalkozás kismamák és gyermekeik részére. Egy kellemes délutánt tölthettem el a törökkanizsai helyi közösség épületében, ahol gyermekmondókák sokasága, ének és zeneszó szűrődött ki az épület ablakain. Amikor beléptem, sok apró szempár nézett rám, persze gyönyörű és mosolygós arcok, de ami igazán magával ragadott, az az édesanyák gyermekeiket csodálva fürkésző tekintete. Úgy éreztem, szinte olvasom a gondolataikat: „Hogy lehet egy csöppség ennyire gyönyörű?”, „Köszönöm, Istenem, hogy engem választott anyukájának.” Csak ültem az ajtótól jobbra eső széken, és azon kaptam magam, hogy a gyermekdalok háttérzajként szólnak a fülemben, előttem pedig egy tejfölszőke hajú kisfiú ül, csupa elevenséggel a szemében.

Orosz Urbán Csilla, a törökkanizsai önkormányzat családokkal megbízott tanácstagja úgy véli, a Ringató egy fantasztikus kezdeményezés, és a törökkanizsai anyukák nagyon hálásak a foglalkozásokért. Háromgyermekes családanyaként pontosan tudja, hogy a gyermekeket mennyire fontos már egészen kis korban közösségbe vinni, nem utolsósorban a kismamák is kiszabadulhatnak a napi rutinjukból, tapasztalatokat cserélhetnek, barátkozhatnak és beszélgethetnek egymással.

Rövid énekekkel csalnak mosolyt a gyermekek és a szülők arcára (Fotó: Gergely Árpád)

Rövid énekekkel csalnak mosolyt a gyermekek és a szülők arcára (Fotó: Gergely Árpád)

Hardi Klemm Katalin, a foglalkozás vezetője, zene- és csellótanárnő Szabadkáról érkezett.

– Három éve tartok Ringató foglalkozásokat, jelenleg hét helyszínre járok heti vagy kétheti rendszerességgel. A program célja, hogy a szülők minél többet énekeljenek és játsszanak a gyermekeikkel. Helyszíntől függ a részvevők létszáma, de többnyire visszajáró édesanyákról és gyermekeikről van szó. Népdalkórust is vezetek, így igazán közel áll hozzám ez az egész. A saját gyermekemmel voltam egy ilyen foglalkozáson még Újvidéken, ennek apropóján vettem részt egy képzésen Budapesten, aminek köszönhetően ma már én tartom a foglalkozásokat. Ezt követően a helyszínek száma is bővült, és mivel a Magyar Nemzeti Tanács emberei felismerték, hogy a Ringatótól egyenes út vezet a magyar bölcsődéig, óvodáig és iskoláig egyaránt, így amiben csak tudtak, segítették a munkánkat.

Böröc Anikó egy 10 hónapos babával érkezett a foglalkozásra, elsőszülött gyermeke 3 éves, ő is gyakran elkíséri édesanyját és a kistesót a mókás időtöltésekre.

A hagyományok és az anyanyelv megőrzése a cél (Fotó: Gergely Árpád)

A hagyományok és az anyanyelv megőrzése a cél (Fotó: Gergely Árpád)

– Másfél éve a Tiszagyöngye Művelődési Egyesületben volt már egy hasonló program, így nagyon örültem, amikor a járványhelyzetet követően újra megszervezték. Az anyukáknak nem igazán van lehetőségük máshol összejönni, úgy vélem, bátran mondhatom, hogy sokunknak ez a hét fénypontja, amikor végre egy kicsit kimozdulunk a babáinkkal, és egy valódi közösség értékes tagjainak érezhetjük magunkat – mesélte nekünk Anikó a gyerekzsivaj közepette.

Igazán fontos és meghatározó szerepük van ezeknek a találkozásoknak és barátságoknak, mind a szülő, mind pedig a gyermekek részéről. Sokan már az óvodakezdés előtt is ismerni fogják egymást ennek a kezdeményezésnek köszönhetően, a szülők pedig megoszthatják egymással tapasztalataikat, tanácsokat kérhetnek és adhatnak hasonló korú gyermekeik kapcsán.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy Vajdaság-szerte 23 településen kerülnek megszervezésre a Ringató foglalkozások, amelyeket összesen öt foglalkozásvezető tart, a szórvány- és a tömbközösségekben egyaránt, havonta mintegy 65 foglalkozást szerveznek. Ezzel több mint 145 családot érnek el és szólaltatnak meg programjuknak köszönhetően.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke (Fotó: Gergely Árpád)

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke (Fotó: Gergely Árpád)

– A Ringató valójában egy olyan zenei nevelési módszer, amely a fiatal szülőket és családokat szólítja meg, egészen a gyermek pár hónapos korától 3-4 éves koráig. A foglalkozások célja, hogy már egészen kis korban a hagyományok és az anyanyelv szerves részét képezzék a családok életének. A gyermekek és a szülők egészen különleges élmény részeseivé válnak a közös éneklés és játszás útján. A foglalkozásoknak nagyon fontos közösségformáló és -megtartó szerepük is van. Illetve köztudott, hogy azok a gyermekek, akik rendszeresen hallanak énekszót, dalokat és mondókákat, sokkal könnyebben kezdenek el beszélni – tette hozzá Jerasz Anikó a program kapcsán.