2024. április 16., kedd

Tisztelgés Baranyiné Markov Zlata előtt

Harminc alkotása található a nagybecskereki Népmúzeumban

A nagybecskereki Népmúzeumban hagyomány, hogy tisztelettel emlékeznek azokra a művészekre, akik alkotásokat ajándékoztak az intézménynek, hogy gazdagítsák gyűjteményét. E napokban a neves szobrászművész, Baranyiné Markov Zlata születésének 116. évfordulóján emlékeztek és emlékeztettek arra, hogy 1982-ben – halála előtt négy évvel – 30 alkotása került a nagybecskereki Népmúzeumba.

Baranyiné Markov Zlata Begaszentgyörgyön született 1906. március 17-én. Az általános és középiskolát Nagybecskereken végezte. Tanulmányait Temesváron és Bécsben folytatta, ahol festészetet, zenét és nyelveket tanult. 1925-ben kötött házasságot Baranyi Károllyal, akinél egy időben szobrászatot is tanult egy budapesti stúdióban. A Baranyi házaspár 1931-ben végül Újvidékre költözött. Mint szobrászok és keramikusok váltak híressé, de alkalmanként művészeti-kézműves munkákat is vállaltak. Elmondható, hogy mint művészek a kerámiáikról és kerámiaplasztikáikról voltak kiemelkedőek, majd e terület más, teljesen új művészeti ágairól.

Baranyiné Markov Zlata tagja volt a képzőművészek szerbiai és vajdasági szövetségének, a szerbiai és vajdasági iparművészek szövetségének.

1948-ban az újvidéki Iparművészeti Iskola Kerámiaművészeti Tanszékének a tanára volt. Kerámiaplasztikái és kerámiafestészeti munkái nagyfokú művészi érzékenységet és elhivatottságot árasztanak. Munkássága alatt számos díjat nyert. A brüsszeli nemzetközi kiállításon ezüstérmet nyert, megkapta az Arany Formát, valamint az újvidéki Októberi Díjat, közösen a férjével.

A házaspár munkái megtalálhatók a szabadkai és újvidéki városi múzeumokban, valamint a szabadkai Kortárs Galériában is. Alkotásaik sok helyet szépítenek, többek között a palicsi parkot, ahol az Őszi nap aranyszobor található. Temerinben két Baranyi Károly és Markov Zlata szobor és egy dombormű található. A város központjában a Lukijan Mušicki Kulturális Központ előtt a Fésülködő lány nevű szobrot, a Kókai Imre Általános Iskola előtt pedig a Bika szobrot helyezték el.

1982-ben Zlata 30 alkotását (szobor, festmények, keramikák) és férje, Baranyi Károly 10 művét adományozta a nagybecskereki Nemzeti Múzeumnak.

A két alkotó műveinek és művészi dokumentációjának egy részét Baranyiné Markov Zlata 1984-ben Temerinnek adományozta, így létrejött az Emlékgyűjtemény – egy örökség, amely Baranyi Károly 41 és Baranyiné 14 művét őrzi. A kiállított művek mintegy fele a kerámia különféle alcsoportjaihoz tartozik. Markov Zlata műveinek anyaga többnyire majolika és terrakotta, míg párja művei elsősorban samottok.

A művésznő leghíresebb szobra az Árvák című alkotás. A legmonumentálisabb munkája pedig férjével és Dragiša Brašovan építésszel a zimonyi repülőgépgyár épületén található Ikarosz szobor.