2024. április 25., csütörtök

A CODA és a Ne nézz fel! kapta az amerikai forgatókönyvíró céh fődíjait

A CODA és a Ne nézz fel! című film kapta az amerikai forgatókönyvíró céh (WGA) legjobb adaptált és eredeti filmes forgatókönyvéért járó díját a vasárnapi virtuális díjátadó gálán.

A díjátadót még az idén is a pandémia miatti óvatosság miatt rendezték meg online formában. A forgatókönyvíró céh nyugati és keleti szervezetének elnökei, Meredith Stiehm és Michael Winship azonban videoüzenetükben megígérték, hogy jövőre már személyes részvétellel rendezik a ceremóniát. „Élvezzék most a melegítőnadrágot és a papucsot. Jövőre újra magas sarkú cipőben és nyakkendőben” – mondta Stiehm.    

A legjobb adaptált forgatókönyv díjával jutalmazott CODA forgatókönyvírója, Sian Heder köszönetet mondott a siket közösségből származó embereknek, akik minden segítséget megadtak neki, hogy megértse a filmben ábrázolt kultúrát. Az Apple + streaming-szolgáltató által forgalmazott film egy siket családban élő halló lány története, aki énekesi karrierre vágyik. A CODA a children of deaf adults (siket szülők gyermeke) rövidítése.    

Adam McKay, a legjobb eredeti forgatókönyv díját elnyerő Ne nézz fel! rendező-forgatókönyvírója David Sirota újságírót dicsérte beszédében, akinek a klímaváltozás témájú szatíraötletét köszönhette. A Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence főszereplésével forgatott film a Netflix produkciójaként készült.

A díjátadó televíziós győztesei közül az HBO/HBO Max platformja vitte el a legtöbb trófeát. Az Utódlás kapta a legjobb drámasorozat díját, és egy epizódja is díjazott lett. Az HBO Max Hacks című produkciója pedig a legjobb vígjátéksorozat és a legjobb új sorozat kategóriában is nyert.

A CODA szombat este az amerikai Producerek Céhének (PGA) díjátadóján is elnyerte a fődíjat. A film a producerek szavazásán olyan versenyzőket utasított maga mögé, mint A kutya karmai közt, a Dűne vagy a West Side Story. A producerek díját elnyerve pedig jelentősen megnőtt annak az esélye is, hogy március 27-én, az Oscar-díjátadó gálán akár elvigye a legjobb filmnek járó Oscar-szobrot is.