2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2022

Közös összefogással a tisztább környezetért

Királyhalmán hulladékgyűjtést és nagytakarítási munkaakciót tartottak

Hulladékgyűjtést és nagytakarítási munkaakciót szerveztek szombat délután Királyhalmán, melynek célja a település megóvása és szépítése volt. A polgárok a kultúrotthonnál gyülekeztek, ki lapáttal, ki seprűvel, ki pedig gereblyével, munkakesztyűvel érkezett, hogy szebbé tegye lakóhelyének környezetét.

Kókai Anasztázia, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy az akcióban több mint húszan vettek részt, akik többek között a kultúrotthon környékén, a parkban és az út mentén takarítottak.

– A hulladékgyűjtést azért hirdettük meg, hogy a lakosok ide hozzák az otthonukban felgyülemlett, illetve feleslegessé vált elektronikai eszközöket. Háztartási gépeket, antennákat, akkumulátorokat veszünk át, emellett pedig bármilyen fémhulladékot is begyűjtünk az akció során. A hulladékgyűjtést évente egyszer szervezzük meg, a nagytakarítási munkaakciót pedig évente három-négy alkalommal is megtartjuk. A felgyülemlett fémhulladékot egy feldolgozóhoz szállítjuk, így bevételhez jutunk, amit a falura fordíthatunk. Most egy csocsóasztalt szeretnénk vásárolni, de ha sikeres lesz a gyűjtés, akkor akár kettőt is. A környezetvédelem mellett a munkaakciónak közösségépítő szerepe is van, hisz a fiatalok és az idősek egyaránt kiveszik a részüket a munkából – fogalmazott Kókai Anasztázia.

Kudlik Zoltán parlamenti képviselőjelölt lapunknak elmondta, Királyhalma ékes példája annak, hogy közös összefogással tisztábbá lehet tenni a falut.

– Az ilyen akciókat nemcsak itt, hanem Szabadka más helyi közösségeiben is megszervezzük. A VMSZ programjának fontos eleme a környezetvédelem, a környezetünk megóvását pedig lokális szinten kell elkezdeni. A VMSZ az elmúlt időszakban több szennyvíztisztítót is létrehozott Kishegyesen és Topolyán, illetve az elkövetkező időszakban Csantavéren és Bajmokon is kiépülnek majd szennyvíztisztítók, hisz a környezetvédelem említésekor nem csak a szilárd hulladékra kell gondolni. A VMSZ a továbbiakban is nagy hangsúlyt fog fektetni a környezetvédelemre – nyilatkozta a képviselőjelölt.