2024. április 23., kedd

Mosolyt adni és kapni

A bábok varázslatos életre keltek a zentai óvodában

Szombat délelőtt, a zentai Hófehérke Óvoda megtelt, a környékből érkező óvodapedagógusokkal és sok- sok érdeklődő gyermekkel és szüleikkel. A rendhagyó bábfesztivál elnevezésű esemény már 20 éve szórakoztatja a gyermekeket és az óvónőket egyaránt. Őszinte és szívből jövő kacajok zendültek fel az előadások közepette. Gedošević Valéria, a Hófehérke Óvoda  igazgatónője elmondta, mekkora nagy öröm ez számukra, hogy idén is egy ilyen nagyszabású rendezvény házigazdái lehetnek. Köszönetet mondott a jelenlévőknek, többek között Dr. Szőke Anna néprajzkutatónak, Perpauer Attilának, a Magyar Nemzeti Tanács tagjának és Juhász Attilának, művelődési és oktatási tanácstagnak.

A bábjáték a nézők és a játszók számára is csodálatos élmény. A legősibb művészeti ág, amelynek minden nép kultúrájában jelentős szerepe volt. Az okostelefonok világában elsőre talán jelentéktelennek tűnhet, ám a nevelésben kifejtett hatását tekintve napjainkban sem veszít az időszerűségéből. Első sorban játék, felhőtlen öröm a gyermekek számára, ugyanakkor egyedülálló módon fejleszti képességeiket. Amikor kézbe veszünk és megmozdítunk egy bábot, az élettelen anyag életre kel és akkor abban a pillanatban kezdetét veszi a varázslat – foglalta össze röviden a bábelőadások fontosságát az igazgatónő.

A gyermeki mosoly egy kincs és ezt az óvodapedagógusok tökéletesen szem előtt tartják (Fotó: Gulyás Réka)

A gyermeki mosoly egy kincs és ezt az óvodapedagógusok tökéletesen szem előtt tartják (Fotó: Gulyás Réka)

Dr. Szőke Anna nyugalmazott óvodapedagógus, a Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesületének immár 26 éve az elnöke, mesélt a bábelőadások múltjáról és jelenéről.

A mai bábfesztiválunk egy jubiláló esemény, 20 éve kezdtük, maga a húsz év már nagyon sokat mond. Az első bábelőadások Topolyán kezdődtek annak idején, ezt követően egy ideig vándor jelleggel működtünk, végül pedig Zenta lett az eseményünk házigazdája. Nagyon sok minden változott az elmúlt húsz év alatt, azonban a legnagyobb változás idén következik be, amikor is az eddigi bejáródott szokásainkon módszertanilag változtattunk. Az eddigi évek során az óvónők báboztak a gyermekeknek, mint egy ajándékként. Azonban a gyerekeink kommunikációs készsége, a technikai vívmányainak köszönhetően lecsökkent, annyira, hogy ők már pusztán csak befogadókká váltak. Ennek okán döntöttem úgy, hogy a jövőben a gyermekek bábozzanak az előadások alkalmával, hogy kitudják fejezni azokat a hatásokat, ami nap, mint nap éri őket – tette hozzá a szakma legjobbja.

A rendezvényen több előadást is láthattunk gyermekek és óvónőik előadásában egyaránt. A környék óvodapedagógusai mind kitettek magukért, hogy minden egyes gyermek arcára mosolyt csaljanak ne csak a hétköznapokban, hanem ezen a szép napsütötte szombat délelőttön is.